Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van december 2009 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie nauwelijks veranderd is. De orderontvangsten zijn iets toegenomen maar de orderportefeuille is gekrompen. De ondernemers voorzien voor de komende maanden een dalende werkgelegenheid in hun sector.

Orderportefeuille iets kleiner

Ondanks het feit dat de ondernemers in de afgelopen drie maanden meer orders hebben ontvangen, is de werkvoorraad licht geslonken. De werkvoorraad wordt nog steeds als te klein beoordeeld. De index orderpositie is uitgekomen op 99,0; was de vorige maand 100,1.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Forse personeelsreductie

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen de afgelopen drie maanden een toename van de productie. Voor maanden december tot en met febuari 2010 wordt een nagenoeg gelijkblijvend productieniveau verwacht. De afzetprijzen zullen volgens de ondernemers in de komende drie maanden licht dalen. Over de personeelssterkte zijn de ondernemers zeer pessimistisch gestemd. Ruim dertig procent voorziet een afname van het aantal werknemers.

Verwachting voor december tot en met februari 2010

Verwachting voor december tot en met februari 2010