Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van december 2009 blijkt dat de orderportefeuille in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie is teruggelopen. De afzetprijzen zullen naar verwachting in de komende periode licht oplopen. De vooruitzichten voor de werkgelegenheid blijven somber; er wordt wederom een afname van de personeelssterkte voorzien.

Orderportefeuille iets gekrompen

De orderontvangsten zijn in de periode september tot en met november licht toegenomen. Desondanks is de orderportefeuille kleiner dan in de voorgaande maand. De index van de werkvoorraad is uitgekomen op 88,8. De ondernemers zijn van mening dat de werkvoorraad veel te klein is en dat de voorraden gereed product te groot zijn, gelet op de afzetverwachting.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Verdere daling personeelssterkte

In de afgelopen drie maanden is de productie toegenomen. Voor de maanden december tot en met februari 2010 verwachten de ondernemers echter een lager productieniveau. De afzetprijzen zullen naar verwachting in de komende maanden licht stijgen. Ten aanzien van de personeelssterkte zijn de ondernemers onverminderd pessimistisch gestemd. Per saldo verwacht veertien procent van de ondernemers een verdere afname van het aantal werknemers in de komende maanden.

Verwachting voor december tot en met februari 2010

Verwachting voor december tot en met februari 2010