Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In oktober 2009 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie minder omgezet dan in oktober vorig jaar. Per gemiddelde werkdag was het productievolume eveneens kleiner, maar het omzetvolume iets groter. De branche rekende haar producten goedkoper af vergeleken met een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2009)

Omzet daalt, afzet neemt toe

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie daalde in oktober met dik 7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Zowel binnen als buiten onze landsgrenzen waren er omzetdalingen. Op de binnenlandse markt viel de omzet met bijna 10 procent het hardst terug. Op de exportmarkt daalde het bedrag aan verkopen met 5 procent. Oktober telde in 2009 een werkdag minder dan in 2008. Dit had een negatief effect op de omzet. Prijsontwikkelingen beïnvloedden de omzet nog ongunstiger. In oktober was bijna de helft van de omzetdaling het gevolg van lagere afzetprijzen. Zonder deze werkdag- en prijsinvloeden kwam het omzetvolume per gemiddelde werkdag bijna 1 procent groter uit. Hierbij groeide de afzet op de buitenlandse markt met ruim 2,5 procent, terwijl die op de exportmarkt met 1 procent kromp ten opzichte van de vergelijkbare maand van 2008.

Afzetprijs omlaag

Klanten betaalden in oktober bijna 4 procent minder voor de producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie. Ten opzichte van een jaar eerder werd in het binnenland per gereed product gemiddeld ruim 4,5 procent en in het buitenland bijna 3,5 procent minder betaald.

Ook in oktober 2009 rekenden de drankenindustrie en de tabakverwerkende industrie hun producten aanmerkelijk duurder af dan een jaar eerder. De afzetprijs in de voedingsmiddelenindustrie ontwikkelde zich wederom behoorlijk negatief.

Iets minder productie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in oktober per gemiddelde werkdag circa 1 procent minder geproduceerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Van de te onderscheiden subbranches had de voedingsmiddelenindustrie met krap 0,5 procent de lichtste productiedaling. De afnames in de tabakverwerkende industrie en de drankenindustrie waren met respectievelijk 3 en bijna 4,5 procent een stuk sterker.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 2,5 procent kleiner dan in dezelfde periode van 2008. Het is het vijfde opeenvolgende kwartaal waarin het volume kleiner was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)