Monitor motor- en autobranche derde kwartaal 2009

Omzet motor- en autobranche daalt nog steeds fors

De omzet in de motor- en autobranche was in het derde kwartaal van 2009 bijna 17 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze forse omzetdaling blijft iets achter bij het omzetverlies in de eerste twee kwartalen van 2009. Toen daalde de omzet nog met bijna 19 procent. Alle branches in de motor- en autobranche kampten in het derde kwartaal met tegenvallende omzetten. De sterkste daling deed zich voor in de bedrijfsautobranche, waar bijna 20 procent minder werd omgezet dan in het derde kwartaal van 2008.

Omzetontwikkeling motor- en autobranche

Omzetontwikkeling motor- en autobranche

Vraag naar nieuw personeel gehalveerd

Het aantal openstaande vacatures in de motor- en autobranche is in het derde kwartaal van dit jaar fors afgenomen tot 2 duizend. In het derde kwartaal van 2008 was de vraag naar nieuw personeel nog ruim twee keer zo groot. In het tweede kwartaal van dit jaar bereikte het aantal openstaande vacatures een dieptepunt met slechts 1 900 openstaande vacatures.

Aantal openstaande vacatures

Aantal openstaande vacatures

Iets minder sterke omzetdaling bedrijfsautobranche

Bedrijven werkzaam in de bedrijfsautobranche zetten bijna 20 procent minder om dan in het derde kwartaal van 2008. In het tweede kwartaal ging de omzet nog bijna met een kwart omlaag. De verkoop van nieuwe bedrijfsvoertuigen lijdt zwaar onder de economische crisis. In het derde kwartaal van dit jaar gingen er bijna 14 duizend bedrijfsvoertuigen van de hand. Dat waren er ruim 40 procent minder dan dezelfde periode in 2008. 

Omzetontwikkeling bedrijfsautobranche

Omzetontwikkeling bedrijfsautobranche

Personenautobranche blijft sterk in de min

De personenautobranche werd voor het zevende achtereenvolgende kwartaal geconfronteerd met een omzetdaling. De omzet in het derde kwartaal viel 15 procent lager uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De personenautobranche betreft voornamelijk dealers en maakt, in termen van omzet, ongeveer de helft uit van de totale motor- en autobranche.

Omzetontwikkeling personenautobranche

Omzetontwikkeling personenautobranche

95 duizend nieuwe auto’s verlaten showroom

Ruim acht van de tien verkochte motorvoertuigen is een personenauto. In het derde kwartaal van dit jaar zijn er ruim 95 duizend nieuwe personenauto’s verkocht. Dat is ruim 21 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Toen waren dat er nog 121 duizend. 

Verkopen nieuwe personenauto’s

Verkopen nieuwe personenauto’s

Omzetdaling autoservicebedrijven zet versterkt door

De omzet van de gespecialiseerde autoservicebedrijven was in het derde kwartaal ruim 8 procent lager. De omzetdaling die voor deze branche begin 2009 begon, zet hiermee in het derde kwartaal versterkt door.

Omzetontwikkeling autoservicebedrijven 

Omzetontwikkeling autoservicebedrijven

Terugval handel in auto-onderdelen minder sterk

De handelaars in auto-onderdelen zetten in het derde kwartaal van 2009 bijna 7 procent minder om dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Voor deze branche is dit het vijfde kwartaal op rij met dalende omzetten. Wel is de afname van de omzet minder sterk dan in de vorige drie kwartalen. Het eerste kwartaal van 2009 was voor deze branche een dieptepunt met een omzetdaling van bijna 19 procent.

Omzetontwikkeling handel in auto-onderdelen

Omzetontwikkeling handel in auto-onderdelen

Opnieuw minder handel in motoren

Ook in het derde kwartaal zagen de handelaren in motorfietsen hun omzet afnemen, namelijk met 10 procent. Vorig kwartaal was de daling nog bijna 14 procent. Ook voor deze branche was het eerste kwartaal van 2009 met een afname van de omzet van bijna 18 procent een dieptepunt.

Omzetontwikkeling motorfietsbedrijven

Omzetontwikkeling motorfietsbedrijven

Slechts 3,1 duizend nieuwe motoren verkocht

In het derde kwartaal van 2009 reden er 3,1 duziend nieuwe motorfietsen de showroom uit, tegenover 3,8 duizend verkochte motoren in het derde kwartaal vorig jaar. Dit is een afname van ongeveer 18 procent.

Verkopen nieuwe motorfietsen

Verkopen nieuwe motorfietsen

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en horeca en de themapagina Verkeer en vervoer.