Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2009 blijkt dat het beeld in de transportmiddelenindustrie onveranderd negatief is. De orderontvangsten zijn verder afgenomen en de ondernemers beoordelen hun orderpositie onveranderd negatief. Voor de komende maanden zijn zij pessimistisch gestemd. Ze voorzien een productiekrimp.

Oordelen onveranderd negatief

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in de maanden augustus tot en met oktober verder gedaald . Ongeveer zestig procent van de ondernemers vindt de orderpositie, evenals in de vorige maanden, te klein. De werkvoorraad die tot uitdrukking komt in de index orderpositie, is verder gedaald en bedraagt 116,0 (juli 2000=100). Over de voorraad producten zijn de ondernemers iets minder negatief gestemd dan in de periode ervoor. De omvang ervan is volgens hen echter wel te groot, gelet op de te verwachten afzetontwikkeling.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Daling productie en personeelsbestand verwacht

Naar eigen zeggen hebben de ondernemers in de afgelopen drie maanden een lagere productie gerealiseerd. Voor de komende maanden wordt een verdere daling verwacht. De ondernemers voorzien dat zij hun afnemers lagere afzetprijzen in rekening zullen brengen. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers pessimistisch gestemd. Zij verwachten een verdere afname van de werkgelegenheid in hun branche.

Verwachting voor november tot en met januari 2010

Verwachting voor november tot en met januari 2010