Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2009 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie licht verbeterd is. De orderontvangsten zijn toegenomen en de orderportefeuille is gegroeid. De ondernemers voorzien een productiegroei voor de komende maanden.

Meer orders in portefeuille

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in de afgelopen drie maanden toegenomen. De index orderpositie is vergeleken met de vorige maand verbeterd en uitgekomen op 100,1 (juli 2000=100). Desondanks beoordelen de ondernemers hun orderportefeuille nog steeds als te klein. Gelet op de verwachte afzetontwikkeling, beoordelen de ondernemers de voorraden gereed product iets positiever dan in de vorige maand.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productiegroei verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen de afgelopen drie maanden een toename van de productie. Ze verwachten ook voor de maanden november tot en met januari 2010 een productiestijging. De afzetprijzen zullen volgens de ondernemers in de komende drie maanden dalen. Over de personeelssterkte zijn de ondernemers pessimistisch gestemd. Dertig procent voorziet een afname van het aantal werknemers.

Verwachting voor november tot en met januari 2010

Verwachting voor november tot en met januari 2010