Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2009 blijkt dat de orderportefeuille in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie iets kleiner is dan in oktober. De afzetprijzen zullen naar verwachting in de komende periode dalen. De vooruitzichten voor de werkgelegenheid blijven somber; er wordt wederom een afname van de personeelssterkte voorzien.

Orderportefeuille iets kleiner

De orderontvangsten zijn in de periode augustus-oktober toegenomen. De omvang van de orderportefeuille is iets kleiner dan de vorige maand. De index van de werkvoorraad is uitgekomen op 89,6. De ondernemers zijn van mening dat de werkvoorraad te klein is. De voorraden gereed product zijn te groot, gelet op de afzetverwachting.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Daling afzetprijzen en personeelssterkte

In de afgelopen drie maanden is de productie toegenomen. Voor de maanden november tot en met januari 2010 verwachten de ondernemers een nagenoeg onveranderd productieniveau. De afzetprijzen zullen naar verwachting in de komende maanden dalen. Ten aanzien van de personeelssterkte zijn de ondernemers opnieuw pessimistisch gestemd. Ongeveer één op de vijf ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de komende maanden.

Verwachting voor november tot en met januari 2010

Verwachting voor november tot en met januari 2010