Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie is in september 2009 binnen de gehele industrie niet langer de branche met de minst sterke omzetdaling. In september waren ook het omzetvolume per gemiddelde werkdag en het volume van de gemiddelde dagproductie kleiner. De branche rekende haar producten goedkoper af dan in dezelfde maand vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (september 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (september 2009)

Omzet en afzet dalen

In september daalde de omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie voor het eerst na vier maanden weer relatief harder dan in de maand ervoor. De branche zette ruim 6 procent minder om vergeleken met september 2008. Met ruim 8 procent viel vooral over de grens de omzet terug. In eigen land werd ruim 4 procent minder omgezet. De omzetdaling kwam in september voor ruim driekwart voor rekening van lagere afzetprijzen. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag nam met 1,5 procent af. Op de binnenlandse markt werd bijna 2 procent meer afgezet, terwijl de afzet op de exportmarkt ruim 4,5 procent kleiner was dan een jaar eerder.

Alle drie de subbranches hadden in september afzet- en omzetdalingen. Met een afname van krap 0,5 procent noteerde de voedingsmiddelenindustrie relatief het beste afzetresultaat. In de tabaksindustrie daalde de omzet met ruim 2,5 procent deze maand juist het minst sterk. De daling was volledig het gevolg van sterke prijsstijgingen in de subbranche. De drankenindustrie sloot september teleurstellend af. Na drie maanden van omzetgroei behaalde deze branche ruim 4,5 procent minder omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in het derde kwartaal bijna 6 procent minder omgezet. Desondanks was dit voor de branche het minst slechte omzetresultaat in een kwartaal van 2009. Ook de afzet ontwikkelde zich het meest gunstig in het derde kwartaal. Deze nam af met een krappe 0,5 procent vergeleken met het overeenkomstige kwartaal vorig jaar.

Afzetprijs daalt

De afzetprijs lag in september bijna 5 procent onder het niveau van september vorig jaar. Hierbij daalden in eigen land producten gemiddeld bijna 6 procent in prijs. Buitenlandse klanten betaalden per eenheid gereed product bijna 4 procent minder dan een jaar eerder.

De prijsontwikkelingen van de te onderscheiden subbranches vertonen al sinds november vorig jaar iedere maand sterke gelijkenissen. Ook in september 2009 daalde de afzetprijs in de voedingsmiddelenindustrie behoorlijk. De drankenindustrie en de tabaksindustrie rekenden hun producten opnieuw aanmerkelijk duurder af dan een jaar eerder.

De afzetprijzen ontwikkelden zich in het derde kwartaal op nagenoeg identieke wijze als in september.

Productie valt terug

In september is in de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 2,5 procent minder geproduceerd dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder. Vooral in de drankenindustrie werd de productiecapaciteit niet optimaal benut. Het volume van de gemiddelde dagproductie van deze subbranche viel terug met liefst 12 procent. De voedingsmiddelenindustrie en de tabaksindustrie deden het relatief beter met dalingen van rond de 1 procent.

In het derde kwartaal werd in de voedings- en genotmiddelenindustrie vrijwel evenveel geproduceerd als in het overeenkomstige kwartaal van 2008.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 2,5 procent kleiner dan in dezelfde periode van 2008. Het is het vijfde opeenvolgende kwartaal waarin het volume kleiner was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)