Realisaties overige industrie: meubelindustrie

Het beeld over de meubelindustrie is al ruim anderhalf jaar somber. September 2009 vormde hierop geen uitzondering. In deze maand daalde naast de omzet ook het omzetvolume per gemiddelde werkdag. Bovendien nam het volume van de gemiddelde dagproductie stevig af. De afzetprijs had opnieuw een stijging vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (september 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (september 2009)

Omzet en afzet fors omlaag

In september 2009 bleven zowel de omzet als de afzet van de meubelindustrie achter bij dezelfde maand in 2008. Vooral in het buitenland deed de branche slechte zaken. Daar lagen het bedrag aan verkopen en het omzetvolume per gemiddelde werkdag beide circa 30 procent onder het niveau van september vorig jaar. In eigen land waren de dalingen minder sterk. De omzet en afzet namen met respectievelijk 14 en 17 procent af. Hogere afzetprijzen hadden in september een gunstig effect op de omzet. Hierdoor daalde met 17 procent de totale omzet minder hard dan de afzet die 20 procent kleiner was.

De meubelindustrie had in het derde kwartaal van 2009 omzet- en afzetdalingen in dezelfde orde van grootte als in september.

Branche met grootste prijsstijging

De meubelindustrie had in september van de industriële branches de sterkste stijging van de afzetprijs. Per eenheid gereed product werd 4 procent meer betaald dan in september vorig jaar. Op de binnenlandse markt steeg de afzetprijs met ruim 4 procent en op de exportmarkt met ruim 1 procent. De prijzen van de producten uit de branche lijken weinig conjunctuurgevoelig: sinds de start van de reeks in 2000 zijn ze iedere maand gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De kwartaalontwikkelingen vertonen sterke gelijkenis met de maandontwikkelingen. In het derde kwartaal verkochten van de industriële branches alleen de meubelindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie hun producten tegen hogere afzetprijzen.

Minst sterke productiedaling in lopende jaar

In september was de productie 14 procent kleiner dan een jaar eerder. Veelzeggend voor de malaise in de branche is dat dit de minst slechte ontwikkeling was in het lopende jaar.

De meubelindustrie sloot het derde kwartaal af met een productiedaling van 18 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In december (verslagmaand oktober 2009) worden de realisaties in de hout- en bouwmaterialenindustrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Hout- en bouwmaterialenindustrie         oktober 2009, februari 2010, juni 2010

Textiel-, kleding- en lederindustrie         november 2009, maart 2010, juli 2010

Papier- en grafische industrie               december 2009, april 2010, augustus 2010

Meubelindustrie                                      januari 2010, mei 2010, september 2010