Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

De vraag naar producten uit de basismetaal- en metaalproductenindustrie is als gevolg van de economische crisis nog steeds laag. De branche heeft te maken met fors lagere omzet, productie en orderontvangsten in vergelijking met september 2008. Ook de afzetprijzen zijn beduidend lager.

Omzet, orders en afzetprijs (september 2009)

Omzet, orders en afzetprijs (september 2009)

Omzet fors lager

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in september bijna 30 procent lager dan in september 2008. De binnenlandse omzet daalde met ruim 20 procent, die in het buitenland nam af met 35 procent. De omzetdaling werd voor circa twee derde deel veroorzaakt door een lagere afzet en voor het resterende deel door lagere afzetprijzen.

In de subbranche basismetaalindustrie was de omzet in september bijna 40 procent lager en in de metaalproductenindustrie bijna een kwart. Voor zowel de basismetaal als de metaalproductenindustrie waren de ontwikkelingen op de buitenlandse markt ongunstiger dan in het binnenland.

De ontwikkelingen in het derde kwartaal van 2009 waren iets minder negatief dan die in het tweede kwartaal. Zo daalde de omzet in het derde kwartaal met 30 procent tegenover bijna 35 procent in het tweede kwartaal.

Daling waarde orderontvangsten minder sterk

De waarde van de orderontvangsten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in september van dit jaar een kwart lager dan in september 2008. Hiermee is de daling de kleinste tot dusver in 2009.

In september is in basismetaalindustrie de waarde van de orderontvangsten met bijna 35 procent afgenomen. De ontwikkelingen op de binnenlandse en de buitenlandse markt waren vrijwel gelijk. In de metaalproductenindustrie nam de waarde van de orders met bijna 20 procent af. In het buitenland daalde de waarde van de orderontvangsten sterker in het binnenland.

In het derde kwartaal daalde de waarde van de orderontvangsten in de totale branche met 30 procent. Ook in de drie voorgaande kwartalen daalde de waarde van de orderontvangsten met dubbele cijfers.

Prijzen dalen nog steeds

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie waren in september 2009 de afzetprijzen ruim 11 procent lager dan in dezelfde maand van 2008. Deze daling is vrijwel even groot als in juli en augustus. De prijzen in de basismetaalindustrie daalden in september met ruim 20 procent. De afzetprijzen van de metaalproductenindustrie daalden met bijna 5 procent. In beide subbranches daalden de prijzen in het buitenland meer dan in eigen land

Omdat in juli en augustus de afzetprijzen vrijwel even sterk daalden als in september, lagen de verkoopprijzen van het gereed product ruim 11 procent lager dan hetzelfde kwartaal van 2008. Deze afname is de grootste sinds de eeuwwisseling.

Stevige productiedaling

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie werd in september 18 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder.

In het derde kwartaal daalde het volume van de gemiddelde dagproductie met 17 procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)