Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2009 blijkt dat de orderportefeuille in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie is gegroeid. De afzetprijzen zullen naar verwachting in de komende periode stijgen. De vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn somber; er wordt een afname van de personeelssterkte voorzien.

Toename orderportefeuille

De orderontvangsten zijn in de periode juli-september toegenomen en de omvang van de orderportefeuille is gegroeid. De index is gestegen van 89,1 naar 90,1 en bereikte daarmee de hoogste waarde sinds oktober vorig jaar.  Niettemin beoordelen de ondernemers de omvang van de orderportefeuille als te klein. De voorraden gereed product zijn gelet op de afzetverwachting te groot.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Stijging afzetprijzen verwacht

In de afgelopen drie maanden is de productie toegenomen. Voor de maanden oktober tot en met december verwachten de ondernemers een nagenoeg onveranderd productieniveau. De afzetprijzen zullen naar verwachting in de komende maanden stijgen. Ten aanzien van de personeelssterkte zijn de ondernemers opnieuw pessimistisch gestemd. Bijna een kwart van de ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers.

Verwachting voor oktober tot en met december 2009

Verwachting voor oktober tot en met december 2009

Toename buitenlandse afzet verwacht

De  concurrentiepositie op de buitenlandse markt is volgens de ondernemers flink afgenomen. Desondanks verwachten zij in de komende drie maanden meer producten te exporteren. De bezettingsgraad van de productieinstallaties is voor het derde achtereenvolgende kwartaal gestegen en komt uit op 77,3 procent. Het aantal ondernemers dat de productiecapaciteit als te groot beoordeelt, is in de afgelopen maanden kleiner geworden en in oktober uitgekomen op tien procent.