Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

Van alle industriële branches heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie in augustus 2009 het best gepresteerd. De omzet van de branche lag weliswaar onder het niveau van een jaar eerder, maar daalde opnieuw minder sterk dan in de maand ervoor. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag en het volume van de gemiddelde dagproductie groeiden zelfs in augustus. Producten werden goedkoper ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2009)

Omzetdaling opnieuw minder sterk

Augustus was de vierde opeenvolgende maand waarin de voedings- en genotmiddelenindustrie een minder sterke omzetdaling had dan in de maand ervoor. De omzet van de branche lag nu ruim 3,5 procent onder het vergelijkbare maandniveau in 2008. In het buitenland bleef de omzetdaling met ruim 2,5 procent relatief het meest beperkt. In eigen land zette de branche bijna 4,5 procent minder om. De omzetdaling kwam in augustus volledig voor rekening van lagere afzetprijzen. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag groeide met ruim 1,5 procent vergeleken met de overeenkomstige maand een jaar eerder. Hierbij werd op de binnenlandse markt bijna 2,5 procent meer afgezet en in het buitenland bijna 1,5 procent meer.

De resultaten van de drie subbranches liepen in augustus erg uit elkaar. Opnieuw was de drankenindustrie de positieve uitschieter met een omzetgroei van bijna 9 procent en een afzettoename van ruim 4,5 procent. In de voedingsmiddelenindustrie werd weliswaar ruim 3,5 minder omgezet, maar steeg de afzet met bijna 3,5 procent. De tabaksindustrie zat in augustus in zwaarder weer: de omzet en afzet daalden met respectievelijk 14 en 20 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Afzetprijs op nagenoeg hetzelfde niveau

Afnemers betaalden in augustus per eenheid gereed product vrijwel hetzelfde als in de vier maanden ervoor. Echter, vergeleken met augustus vorig jaar daalde de afzetprijs in totaal met ruim 5 procent. Hierbij werden binnen onze landsgrenzen producten tegen een bijna 7 procent lagere prijs verkocht en erbuiten tegen een bijna 4 procent lagere prijs.

De afzetprijzen van de te onderscheiden subbranches lagen eveneens op nagenoeg dezelfde hoogte als in de voorgaande maanden. Ten opzichte van augustus 2008 had de voedingsmiddelenindustrie een behoorlijke prijsdaling, terwijl de drankenindustrie en de tabaksindustrie hun producten aanmerkelijk duurder afrekenden.

Productie groeit voor het eerst na januari

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in augustus ruim 4 procent meer geproduceerd. Het is voor het eerst na januari dat de productie van de branche groeit vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Alle subbranches hadden in augustus een toename in hun productie.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 2,5 procent kleiner dan in dezelfde periode van 2008. Het is het vijfde opeenvolgende kwartaal waarin het volume kleiner was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)