Realisaties: transportmiddelenindustrie

Net als in juli was in augustus de transportmiddelenindustrie de branche waarin de grootste omzet- en productieverliezen binnen de industrie werden geleden. De waarde van de ontvangen orders daalde fors. De producten werden iets goedkoper.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2009)

Omzet eigen land ruim de helft lager

In augustus was de omzet van de transportmiddelenindustrie meer dan 40 procent lager dan in augustus 2008. De lagere omzet is grotendeels toe te schrijven aan een kleinere vraag naar goederen en diensten van vervoerssector.

Op de exportmarkt was de omzet zelfs meer dan gehalveerd. In de afgelopen vijf jaar is de export van Nederlands fabricaat nog nooit zo laag geweest als in augustus 2009. In het binnenland daalde de omzet met circa een vijfde deel.

Daling waarde orderontvangsten

In vergelijking met een jaar eerder daalde de waarde van de orderontvangsten in augustus 2009 met 17 procent. Daarmee ligt augustus op vrijwel hetzelfde niveau als de eerste zeven maanden van dit jaar.

Binnen en buiten onze landsgrenzen ontliepen de ontwikkelingen elkaar in augustus nauwelijks.

Afzetprijs iets lager

In vergelijking met twaalf maanden eerder zijn in augustus 2009 de producten van de transportmiddelenindustrie gemiddeld met bijna 2 procent in prijs gedaald.

Op de thuismarkt stegen de eindproducten gemiddeld ruim 2 procent in prijs, terwijl op de buitenlandse markt de transportmiddelen van Nederlands fabricaat juist ruim 3 procent goedkoper werden.

Stevige productiedaling

Het slechte economische klimaat zorgt er voor dat de productiecapaciteit van de transportmiddelenindustrie niet volledig wordt benut. Hierdoor was in augustus het volume van de gemiddelde dagproductie in de transportmiddelenindustrie met bijna 40 procent afgenomen in vergelijking met een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)