Realisaties: transportmiddelenindustrie

In juli 2009 was de transportmiddelenindustrie de branche waar de grootste omzet- en productieverliezen werden geleden. De waarde van de ontvangen orders daalde eveneens. De producten werden iets goedkoper.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juli 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juli 2009)

Fors minder omzet

In juli was de omzet van de transportmiddelenindustrie meer dan 40 procent lager dan in juli 2008. De lagere omzet is grotendeels toe te schrijven aan een kleinere vraag naar goederen en diensten van vervoersbedrijven. Het slechte economische klimaat zorgt er voor dat de productiecapaciteit van de transportmiddelenindustrie niet volledig wordt benut.

Buiten onze landsgrenzen werd zelfs meer dan 60 procent minder omgezet. In de afgelopen vijf jaar is de export van Nederlands fabricaat nooit meer zo laag geweest als in juli 2009. In het binnenland werd 15 procent meer omgezet dan een jaar geleden.

Daling waarde orderontvangsten

In vergelijking met juli 2008 is de waarde van de orderontvangsten in juli met 17 procent afgenomen. Dat is een stuk beter dan de resultaten over het eerste halfjaar van 2009. Toen was de waarde van de orderontvangsten gemiddeld de helft kleiner dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

In het buitenland was in juli de waarde van de ontvangen orders ruim 20 procent kleiner, terwijl deze in eigen land “slechts” een kleine 8 procent daalt.

Afzetprijs iets lager

In vergelijking met twaalf maanden eerder zijn in juli 2009 de producten van de transportmiddelenindustrie gemiddeld met bijna 2 procent in prijs gedaald.

De ontwikkelingen in binnen- en buitenland waren in juli erg verschillend. In het binnenland waren de eindproducten bijna 2,5 procent duurder. Daar staat tegenover dat op de exportmarkt de prijzen juist met ruim 3 procent daalden.

Stevige productiedaling

In juli was het volume van de gemiddelde dagproductie in de transportmiddelenindustrie met meer dan een derde afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dit komt vrijwel overeen met het beeld over de eerste twee kwartalen van dit jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)