Oordeel en verwachtingen overige industrie: textiel-, kleding- en lederindustrie

De Conjunctuurtest van september 2009 laat opnieuw een negatieve stemming zien in de textiel-, kleding- en lederindustrie. De orderontvangsten zijn in de afgelopen drie maanden afgenomen en het oordeel over de orderpositie is onveranderd negatief. In hun verwachtingen voor de komende maanden zijn de ondernemers alleen optimistisch over de productie; ze verwachten een toename.

Ongewijzigd negatieve oordelen

De ondernemers zagen de orderontvangsten in de afgelopen drie maanden verder afnemen. De index orderpositie is nagenoeg op hetzelfde, lage niveau gebleven en komt uit op 69,9 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is onveranderd negatief. Ook het oordeel over de voorraden product is nog steeds negatief. Bij per saldo tien procent van de ondernemers is de voorraad, gelet op de te verwachten afzet, te groot.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Daling afzetprijzen verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in de periode juni-augustus een lagere productie dan in de periode daarvoor. Voor de maanden september tot en met november verwachten de ondernemers daarentegen een toename van de productie. Over de afzetprijzen in de komende maanden zijn de ondernemers van mening dat deze gaan dalen. De ondernemers blijven pessimistisch over de personeelssterkte, per saldo verwacht ruim twintig procent een afname.

Verwachting voor september tot en met november 2009

Verwachting voor september tot en met november 2009

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In oktober zullen de oordelen en verwachtingen van de Papier- en grafische industrie worden weergegeven.

Branche                                                Verslagmaand

Papier- en grafische industrie               oktober 2009, februari 2010, juni 2010

Meubelindustrie                                     november 2009, maart 2010, juli 2010

Hout- en bouwmaterialenindustrie        december 2009, april 2010, augustus 2010

Textiel-, kleding- en lederindustrie         januari 2010, mei 2010, september 2010