Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2009 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie voor wat betreft de verwachte productie gematigd positief is. De orderportefeuille wordt echter als te klein beoordeeld en voor de komende maanden wordt een afname van het aantal personeelsleden verwacht.

Orderportefeuille te klein

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de afgelopen drie maanden iets gestegen. De index van de orderpositie is uitgekomen op 89,1; een fractie lager dan een maand eerder. De omvang van orderportefeuille wordt als te klein beoordeeld.  De voorraden gereed product zijn gelet op de afzetverwachting te groot.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productietoename verwacht

Voor de maanden september tot en met november verwachten de ondernemers een verdere stijging van de productie. In de afgelopen drie maanden werd al een bescheiden toename gerealiseerd. De afzetprijzen zullen naar verwachting in de komende maanden stijgen. Ten aanzien van de personeelssterkte is men somber. Er wordt een krimp van het personeelsbestand voorzien.

Verwachting voor september tot en met november 2009

Verwachting voor september tot en met november 2009