Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In juli 2009 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie opnieuw minder omgezet ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Toch lijkt de branche de moeilijkste tijd achter de rug te hebben, aangezien het de minst sterke omzetdaling in het lopende jaar was. In juli was het omzetvolume per gemiddelde werkdag kleiner. Producten werden goedkoper vergeleken met juli 2008.

Omzet en afzetprijs (juli 2009)

Omzet en afzetprijs (juli 2009)

Minst sterke omzetdaling in lopend jaar

De voedings- en genotmiddelenindustrie had in juli de minst sterke omzetdaling in het lopende jaar. De omzet van de branche was ruim 5,5 procent lager ten opzichte van de vergelijkbare maand vorig jaar. Hierbij bleef in het binnenland de omzetdaling met bijna 3,5 procent enigszins beperkt, terwijl op de exportmarkt de omzet met ruim 8 procent daalde. Gemiddeld genomen waren de lagere afzetprijzen in juli bijna geheel verantwoordelijk voor de omzetdaling. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was bijna 1 procent kleiner dan in dezelfde maand een jaar eerder. De ontwikkelingen in binnen- en buitenland liepen hierbij sterk uit elkaar: terwijl in het buitenland de afzet met bijna 5 procent daalde, groeide deze in eigen land met bijna 3,5 procent.

De omzetresultaten van de subbranches waren opnieuw erg uiteenlopend. In juli was de omzet van de drankenindustrie wederom de positieve uitschieter. In deze subbranche werd bijna 5,5 procent meer omgezet vergeleken met juli 2008. De voedingsmiddelenindustrie en de tabaksindustrie deden met omzetdalingen van 6 en 13 procent minder goede zaken.

Afzetprijs schommelt rond nagenoeg hetzelfde niveau

In juli lag de afzetprijs op nagenoeg hetzelfde niveau als in de vier voorgaande maanden. Echter, vergeleken met juli vorig jaar daalde de afzetprijs in totaal met bijna 5 procent. Hierbij betaalden afnemers binnen onze landsgrenzen bijna 7 procent minder per eenheid gereed product en die uit het buitenland bijna 3,5 procent minder.

Het beeld van de afzetprijs is voor de te onderscheiden subbranches al het gehele jaar hetzelfde: de voedingsmiddelenindustrie heeft een behoorlijke prijsdaling, terwijl de drankenindustrie en de tabaksindustrie hun producten aanmerkelijk duurder van de hand doen.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van dit jaar 2 procent kleiner dan in dezelfde periode van 2008. Het is het vierde opeenvolgende kwartaal waarin het volume kleiner was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)