Realisaties overige industrie: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in juli binnen de gehele industrie bovengemiddeld gepresteerd. Dit was in de periode voor aanvang van de economische malaise wel anders: toen overlegde de branche maandelijks juist de slechtste omzetresultaten van de industrie. In juli had de branche beperkte omzet- en afzetverliezen. Wel daalde de waarde van de orderontvangsten stevig. De afzetprijzen bleven onveranderd ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Omzet, orders en afzetprijs (juli 2009)

Omzet en afzetprijs (juli 2009)

Omzet en afzet dalen

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in juli ruim 6 procent minder omgezet dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Dit was voor de branche de kleinste omzetdaling sinds september 2008. In juli werd op de exportmarkt 7 procent minder omgezet en in eigen land bijna 5 procent minder. De afzetprijzen bleven vrijwel gelijk ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en hadden derhalve geen effect op de omzetontwikkeling. Aangezien ook het aantal werkdagen overeenkwam, waren in juli de afzetresultaten vrijwel gelijk aan de omzetresultaten.

Van de drie subbranches sprong de lederindustrie er deze maand positief uit. In deze subbranche werd, als gevolg van een sterke groei in het binnenland, liefst een vijfde meer omgezet dan een jaar eerder. De textielindustrie en de kledingindustrie hadden in juli weliswaar omzetdalingen, maar met circa 8 procent behoorden deze tot de minst sterke dit jaar.

Stevige daling waarde orderontvangsten

In juli 2009 daalde de waarde van de orderontvangsten in de subbranches textielindustrie en kledingindustrie stevig met respectievelijk 16 en 12 procent. Beide subbranches halen al het gehele jaar beduidend lagere waarden binnen ten opzichte van de vergelijkbare maanden in 2008. Met een ruim 30 procent lagere waarde in de eerste zeven maanden is de daling bij de kledingindustrie het sterkst. In de textielindustrie daalde de waarde van de orderontvangsten in de vergelijkbare periode met 18 procent.

Afzetprijs vrijwel gelijk

Producten van de textiel-, kleding- en lederindustrie waren in juli ongeveer even duur als in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Voor de vierde opeenvolgende maand steeg in het binnenland de afzetprijs licht en werd er in het buitenland iets minder betaald per eenheid gereed product.

Opvallend is dat in alle afzonderlijke subbranches de afzetprijs op vrijwel hetzelfde niveau lag als in juli een jaar eerder. Hierbij ontliepen de ontwikkelingen in binnen- en buitenland elkaar telkens niet veel.

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In oktober (verslagmaand augustus 2009) worden de realisaties in de papier- en grafische industrie uitgelegd.

Branche                                               Verslagmaand

Papier- en grafische industrie               augustus 2009, december 2009, april 2010

Meubelindustrie                                      september 2009, januari 2010, mei 2010

Hout- en bouwmaterialenindustrie         oktober 2009, februari 2010, juni 2010

Textiel-, kleding- en lederindustrie         november 2009, maart 2010, juli 2010