Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

Juli 2009 was wederom geen goede maand voor de basismetaal- en metaalproductenindustrie. De omzet was fors lager en er werd beduidend minder afgezet dan in juli 2008. Ook de waarde van de ontvangen orders was flink lager. De producten uit de branche werden goedkoper, vooral op de buitenlandse markt.

Omzet, orders en afzetprijs (juli 2009)

Omzet, orders en afzetprijs (juli 2009)

Forse omzetdaling

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in juli ruim 25 procent lager dan in juli 2008. De branche was daarmee binnen de industrie opnieuw een van de branches met een benedengemiddeld omzetresultaat. De binnenlandse omzet daalde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie met 14 procent, terwijl in het buitenland de omzet afnam met bijna 40 procent. Sinds oktober 2008 is sprake van een negatieve omzetontwikkeling die op de exportmarkt structureel ongunstiger is dan die in het binnenland. De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie werd in juli negatief beïnvloed door ruim 11 procent lagere prijzen. De afzet daalde met 18 procent in vergelijking met juli 2008. De afzetdaling was echter wel de kleinste in het lopende jaar.

In de subbranche basismetaalindustrie nam de omzet met ruim 45 procent af. De binnenlandse omzet daalde hier met bijna 35 procent en de buitenlandse omzet met de helft ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In de metaalproductenindustrie werd voor 15 procent minder verkocht. Ook hier waren de ontwikkelingen op de buitenlandse markt ongunstiger dan in het binnenland.

Orderontvangsten dalen nog steeds

De waarde van de orderontvangsten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in juli van dit jaar 30 procent lager dan in juli 2008. Deze daling is minder sterk dan die in de vorige maanden.

In de subbranche basismetaalindustrie is, net zoals in de vorige maanden, de daling van de orderontvangsten fors. In juli kwam deze uit op 45 procent. De waarde van de buitenlandse orders daalde iets sterker dan de ontvangsten van de in Nederland binnengehaalde orders. In de metaalproductenindustrie nam de waarde van de orders met 21 procent af ten opzichte van juli vorig jaar. De uit het buitenland ontvangen orders daalden ruim 30 procent in waarde en de binnenlandse orders met 12 procent.

Dalende lijn afzetprijzen zet door

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie zijn in juli 2009 de afzetprijzen met ruim 11 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2008. In februari dit jaar is er een einde gekomen aan de continue prijsstijgingen die in maart 2004 begonnen zijn. Deze daling is de grootste sinds de start van de huidige reeks in 2001. De ondernemers uit de branche worden vooral bij hun in het buitenland afgezette producten geconfronteerd met sterke prijsdalingen. Daar daalden de prijzen met 18 procent, terwijl de prijzen in het binnenland met 6 procent daalden.

De prijzen in de subbranche basismetaalindustrie daalden met ruim 20 procent. In de metaalproductenindustrie werden de producten ruim 5 procent goedkoper.

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)