Monitor schoonmaakbranche tweede kwartaal 2009

Na een lange periode van groei had de schoonmaakbranche in het tweede lwartaal van 2009 voor het eerst een omzetdaling ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Toch was die daling binnen de zakelijke dienstverlening als geheel nog relatief beperkt. Onder de ondernemers in de schoonmaakbranche was de stemming nog steeds negatief in het tweede kwartaal. De oordelen blijven negatief en de verwachtingen zijn pessimistischer dan in het voorgaande kwartaal.

Omzet lager, prijzen stijgen

Met een daling van 1 procent ontwikkelde de omzet van de schoonmaakbedrijven zich in het tweede kwartaal van 2009 het minst gunstig sinds de start van de reeks in 2005. Hierbij had een prijsstijging van 3 procent een dempend effect op de omzetdaling. Bedrijven die gebouwen reinigen presteerden net als in het eerste kwartaal bovengemiddeld in de schoonmaakbranche. Zij behaalden bijna 1 procent meer omzet dan in het overeenkomstige kwartaal vorig jaar. In vergelijking met de andere branches in de zakelijke dienstverlening was het omzetresultaat van de schoonmaakbranche opnieuw minder slecht. De gehele zakelijke dienstverlening zette in het tweede kwartaal ruim 4 procent minder om ten opzichte van een jaar eerder.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Aantal openstaande vacatures blijft dalen

In de schoonmaakbranche zijn in het tweede kwartaal 5 duizend vacatures ontstaan. In die periode werd er eenzelfde aantal vacatures vervuld. Sinds een jaar komt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal lager uit. De schoonmaakbedrijven sloten het tweede kwartaal van 2009 uiteindelijk af met 2 300 openstaande vacatures. Dit zijn er ruim 1 500 minder dan aan het eind van het tweede kwartaal van 2008.

Aantal ontstane en vervulde vacatures

Aantal ontstane en vervulde vacatures

Oordeel onveranderd negatief

Uit de conjunctuurtest van juli 2009 blijkt dat de stemming onder de ondernemers in het tweede kwartaal nog steeds slecht is. De personeelssterkte is net als in het eerste kwartaal afgenomen. Ook het oordeel over het huidige economische klimaat is onveranderd negatief.

Oordeel over economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Verdere afname personeelssterkte verwacht

Voor het derde kwartaal zijn de ondernemers pessimistischer gestemd in hun verwachtingen. Per saldo voorziet 19 procent van de ondernemers een afname van de personeelssterkte. Een daling van de afzetprijzen wordt per saldo door 2 procent van de ondernemers in het derde kwartaal verwacht. Eenzelfde percentage denkt dat de omzet in dit kwartaal zal gaan dalen.

Verwachting voor het derde kwartaal 2009

Verwachting voor het derde kwartaal 2009

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.