Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2009 blijkt dat  het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie opnieuw iets positiever is. De gerealiseerde productie is flink toegenomen en voor de komende drie maanden wordt eveneens een productietoename verwacht. De ondernemers blijven echter nog wel somber over de verwachte personeelssterkte.

Toename orderontvangsten

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in juli net als de vorige maand toegenomen. Het oordeel over de voorraad gereed product is negatiever dan een maand eerder. De index orderpositie is gestegen en komt uit op 89,2. Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie blijft echter onverminderd slecht, ondanks een lichte verbetering.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lichte toename in de productie verwacht

Voor de maanden augustus tot en met oktober verwachten de ondernemers een lichte stijging in de productie. In de afgelopen drie maanden werd al een forse toename gerealiseerd. Ondernemers verwachten een flinke stijging van de afzetprijzen voor hun producten. Ook verwachten ze weer een afname van de personeelssterkte.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2009

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2009