Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in juni 2009 minder omgezet dan een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag en het volume van de gemiddelde dagproductie waren eveneens kleiner. De afzetprijs daalde ten opzichte van juni 2008.

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2009)

Omzet lager en afzet kleiner

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in juni van alle industriële branches haar omzetverlies het meest weten te beperken. De branche zette bijna 9 procent minder om vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Hierbij daalde de omzet in het binnenland met 11 procent en in het buitenland met bijna 7 procent. Het is voor het eerst sinds maart 2008 dat de omzetontwikkeling op de binnenlandse markt ongunstiger is dan die op de exportmarkt. In juni waren lagere afzetprijzen voor circa drie vijfde van de totale omzetdaling verantwoordelijk. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was ruim 3,5 procent kleiner dan in de vergelijkbare maand vorig jaar. Met een afzetdaling van 4 procent ging het binnen onze landsgrenzen iets slechter dan in het buitenland, waar 3 procent minder werd afgezet.

In juni waren de omzetresultaten van de subbranches erg uiteenlopend. Een positieve uitschieter was de omzet van de drankenindustrie die met 2 procent groeide. De omzetgroei in deze subbranche kwam volledig op conto van een goed resultaat in het buitenland. De omzet van de tabaksindustrie daalde met ruim 25 procent juist fors ten opzichte van juni 2008. Ook de voedingsmiddelenindustrie had een omzetdaling, maar deze was met bijna 8 procent een stuk minder sterk.

In de voedings- en genotmiddelenindustrie werd in het tweede kwartaal bijna 9 procent minder omgezet en ruim 2 procent minder afgezet vergeleken met het overeenkomstige kwartaal van 2008. Hiermee verliep het tweede kwartaal voor de branche iets gunstiger dan het kwartaal ervoor.

Afzetprijs op nagenoeg hetzelfde niveau

De afzetprijs lag in juni op nagenoeg hetzelfde niveau als in de drie voorgaande maanden. Echter, vergeleken met een jaar eerder ontving de voedings- en genotmiddelenindustrie in deze maand ruim 5 procent minder per eenheid gereed product. Hierbij daalde de afzetprijs in het binnenland sterker dan op de exportmarkt.

In de branche daalden de afzetprijzen in het tweede kwartaal met ruim 4,5 procent. De subbranche voedingsmiddelenindustrie deed haar producten in die periode voor een ruim 6 procent lagere afzetprijs van de hand. De subbranches drankenindustrie en tabaksindustrie hadden prijsstijgingen van respectievelijk bijna 5 en ruim 6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2008.

Productie valt terug

Met bijna 4,5 procent minder productie behaalde de voedings- en genotmiddelenindustrie in juni haar slechtste resultaat sinds februari dit jaar.

In het tweede kwartaal produceerde de branche per gemiddelde werkdag ruim 3 procent minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De productie daalde hiermee iets sterker dan in het eerste kwartaal van 2009.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van dit jaar 2 procent kleiner dan in dezelfde periode van 2008. Het is het vierde opeenvolgende kwartaal waarin het volume kleiner was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

In heel 2008 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde met bijna 1,5 procent ten opzichte van 2007.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)