Realisaties overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

De hout- en bouwmaterialenindustrie heeft in juni binnen de gehele industrie bovengemiddeld gepresteerd. Desondanks waren er deze maand omzet- en afzetverliezen en viel de gemiddelde dagproductie terug. Producten werden iets duurder ten opzichte van juni vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (juni 2009)

Omzet en afzet dalen

Al bijna een jaar ontwikkelt de omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie zich in het buitenland minder gunstig dan in het binnenland. Ook in juni was dit het geval: de omzet in het buitenland daalde met 15 procent, terwijl die in het binnenland met 9 procent daalde. De totale omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie was 10 procent lager vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In juni droegen hogere afzetprijzen marginaal bij aan de omzet. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was 11 procent kleiner. Binnen onze landsgrenzen werd 10 procent minder afgezet en op de exportmarkt 16 procent minder.

Van de twee subbranches waren de resultaten van de bouwmaterialenindustrie voor de vijfde achtereenvolgende maand het minst slechtst. In juni daalde in deze subbranche de omzet met ruim 8 procent ten opzichte van de overeenkomstige maand vorig jaar. De omzetdaling in de houtindustrie was met 15 procent bijna twee maal zo sterk. De bijbehorende omzetvolumes per gemiddelde werkdag liepen minder uiteen en waren respectievelijk 11 en 13 procent kleiner.

De hout- en bouwmaterialenindustrie heeft in het tweede kwartaal een 12 procent lagere omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het buitenland werd 21 procent minder omgezet en in het binnenland 10 procent minder.

Afzetprijs stijgt licht

Producten van de hout- en bouwmaterialenindustrie werden in juni ruim 1 procent duurder vergeleken met juni 2008. Hierbij steeg de afzetprijs in het binnenland iets harder dan in het buitenland.

De ontwikkelingen van de subbranches waren tegengesteld. De houtindustrie rekende haar producten gemiddeld ruim 2,5 procent goedkoper af, terwijl de bouwmaterialenindustrie haar producten juist voor bijna 3 procent meer verkocht ten opzichte van vorig jaar.

In het tweede kwartaal van 2009 waren de prijsontwikkelingen vergelijkbaar met die in juni.

Al half jaar forse productiedaling

De hout- en bouwmaterialenindustrie heeft in juni 15 procent minder geproduceerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Al sinds januari 2009 heeft de branche elke maand productiedalingen met dubbele cijfers.

De productie daalde in het tweede kwartaal even sterk als in juni.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In september (verslagmaand juli 2009) worden de realisaties in de textiel-, kleding- en lederindustrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie         juli 2009, november 2009, maart 2010

Papier- en grafische industrie               augustus 2009, december 2009, april 2010

Meubelindustrie                                      september 2009, januari 2010, mei 2010

Hout- en bouwmaterialenindustrie         oktober 2009, februari 2010, juni 2010