Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2009 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie iets is verbeterd. Het algemene beeld in de branche is echter nog altijd licht pessimistisch. Zo verwachten de ondernemers nog steeds een afname van de personeelssterkte in de komende maanden.

Stemming opnieuw licht verbeterd

De orderontvangsten bleven in juni nagenoeg op hetzelfde niveau als een maand eerder. De stemming over de buitenlandse orderpositie is opnieuw iets verbeterd. Het oordeel over de totale orderpositie is deze maand nagenoeg hetzelfde gebleven. Het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde weer iets.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie verwacht

Volgens de ondernemers is de productie in de afgelopen drie maanden flink afgenomen. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers opnieuw een afname van de productie. Verder verwacht men een lichte stijging van de afzetprijzen en een flinke afname van de personeelssterkte.

Verwachting voor juli tot en met september 2009

verwachting voor juli tot en met september 2009

Lichte daling buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de Conjunctuurtest blijkt dat in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt opnieuw is verbeterd. De concurrentiepositie binnen de EU is flink verslechterd, terwijl de concurrentiepositie buiten de EU is verbeterd. De ondernemers voorzien een lichte daling van de buitenlandse afzet in het derde kwartaal. De bezettingsgraad is in het derde kwartaal ongewijzigd gebleven en komt uit op 82,8. Over de huidige productiecapaciteit zijn de ondernemers nagenoeg even positief als in het vorige kwartaal.