Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In mei 2009 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie minder omgezet dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder. Ook het omzetvolume per gemiddelde werkdag en het volume van de gemiddelde dagproductie waren kleiner. Producten werden goedkoper ten opzichte van mei 2008. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van dit jaar kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2008.

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2009)

Minder omzet en kleinere afzet

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in mei bijna 9 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Hierbij ontliepen de ontwikkelingen in binnen- en buitenland elkaar niet veel. In mei waren lagere afzetprijzen verantwoordelijk voor bijna twee derde van de omzetdaling. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag nam met ruim 3,5 procent af ten opzichte van de vergelijkbare maand vorig jaar. Voor de achtste maand op rij gingen de zaken binnen onze landsgrenzen duidelijk minder slecht dan erbuiten. In het binnenland daalde de afzet slechts met 1,5 procent, terwijl op de exportmarkt de afzetdaling bijna 6 procent was.

In mei behaalden alle subbranches slechte omzetresultaten vergeleken met dezelfde maand van 2008. Hierbij schreef alleen de voedingsmiddelenindustrie haar omzetverlies niet met dubbele cijfers. Bij het omzetvolume per gemiddelde werkdag was een soortgelijk beeld te zien. In de drankenindustrie en in de tabaksindustrie waren de afzetdalingen fors, terwijl in de voedingsmiddelenindustrie de afzet licht daalde.

Daling afzetprijs zet door

Al bijna een jaar dalen de afzetprijzen in de voedings- en genotmiddelenindustrie. In mei 2009 werden producten ruim 5 procent goedkoper vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Op de binnenlandse markt betaalden klanten per eenheid gereed product bijna 7 procent minder en op de exportmarkt 3,5 procent minder. Ook in mei kwam de daling van de afzetprijs volledig voor rekening van de subbranche voedingsmiddelenindustrie. In de drankenindustrie en in de tabaksindustrie was opnieuw sprake van een prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder.

Productie wederom verminderd

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in mei bijna 2 procent minder geproduceerd. Al sinds februari produceert de branche elke maand minder dan in de overeenkomstige maand van 2008.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van dit jaar 2 procent kleiner dan in dezelfde periode van 2008. Het is het vierde opeenvolgende kwartaal waarin het volume kleiner was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

In heel 2008 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde met bijna 1,5 procent ten opzichte van 2007.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)