Realisaties: transportmiddelenindustrie

Van alle onderscheiden branches van de industrie heeft de transportmiddelenindustrie het meest te lijden van de huidige economische crisis. In mei 2009 was het de branche met veruit de grootste productiedaling. Ook de omzet en de waarde van de orderontvangsten gingen in mei weer flink onderuit ten opzichte van een jaar eerder. De afzetprijzen daalden licht.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (mei 2009)

Fors lagere omzet

In mei leed de transportmiddelenindustrie een fors omzetverlies van 35 procent. Deze lagere omzet is grotendeels het resultaat van een kleinere vraag naar goederen en diensten van vervoersbedrijven door de economische crisis. Verleende diensten als vervoer en opslag hadden in het eerste kwartaal van dit jaar 12 procent minder omzet. Het slechte economische klimaat zorgt er voor dat bij enkele belangrijke bedrijven in de automobielindustrie al enkele maanden werktijdverkorting ingevoerd is. 

In de eerste vijf maanden van 2009 had de transportmiddelenindustrie samen met de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie de grootste omzetterugval binnen de industrie. Echter, bij laatstgenoemde branche daalden de afzetprijzen in die periode met ruim een kwart, terwijl de eindproducten van de transportmiddelenindustrie in die periode gemiddeld even duur waren als een jaar eerder.

Sterke daling waarde orderontvangsten

De vooruitzichten blijven voorlopig slecht in de transportmiddelenindustrie. In vergelijking met een jaar eerder is de waarde van de orderontvangsten in mei met circa een derde gedaald. Op de exportmarkt was de daling bijna 45 procent. In eigen land daalde de waarde van de orderontvangsten met bijna 10 procent. Mei 2009 is inmiddels de vijftiende maand op rij waarin de waarde van de orderontvangsten fors lager is dan de overeenkomstige maand een jaar eerder.

Afzetprijs iets lager

In vergelijking met twaalf maanden eerder zijn in mei 2009 de afzetprijzen van producten in de transportmiddelenindustrie gemiddeld met 1 procent gedaald. In het binnenland waren de eindproducten bijna 2,5 procent duurder, maar op de exportmarkt daalden de prijzen met 2 procent.

Stevige productiedaling

In mei was het volume van de gemiddelde dagproductie in de transportmiddelenindustrie bijna 40 procent kleiner dan in mei 2008. Met deze resultaten was de transportmiddelenindustrie in mei met afstand de branche met de grootste productieverliezen. In de eerste vijf maanden van 2009 werden ruim 30 procent minder transportmiddelen geproduceerd dan in dezelfde periode van 2008.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)