Luchtvervoer in tweede helft van 2008 sterk afgenomen

Het vervoer door de lucht via Nederlandse luchthavens is in de tweede helft van 2008 sterk gedaald. Vooral het luchtvrachtvervoer had zwaar te kampen met de gevolgen van de wereldwijde recessie. De hoeveelheid goederen kwam in het laatste half jaar van 2008 ruim 9 procent lager uit vergeleken met het laatste halfjaar van 2007. Het aantal passagiers verminderde met 3 procent.

Vooral vanaf september forse afname luchtvrachtvervoer

In de eerste vijf maanden van 2008 nam het luchtvrachtvervoer steeds toe. In juni was er voor het eerst sprake van een lichte krimp, maar vooral vanaf september ging het hard. Daalde in deze maand het vervoerde gewicht nog met 7 procent, in december was dat al opgelopen tot ruim 24 procent

In totaal is er in 2008 zo’n 1 670 duizend ton aan goederen per vliegtuig door Nederland vervoerd. Dat komt neer op een afname van 3 procent.

Luchtvervoer Nederlandse luchthavens, 2008

Ontwikkeling luchtvervoer Nederlandse luchthavens, 2008

Verenigde Staten daler, China stijger

Vooral het luchtvrachtvervoer van en naar de Verenigde Staten daalde in 2008 met 16 procent drastisch. In ieder kwartaal was de hoeveelheid getransporteerde goederen weer verder verminderd ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007.  

Het vervoerde gewicht van en naar China door de lucht kromp alleen in het vierde kwartaal: -11 procent. Deze daling werd echter ruimschoots gecompenseerd door de hoge groei in vooral de eerste twee kwartalen. In totaal nam het luchtvrachtvervoer van en naar China in 2008 toe met ruim 10 procent.

Kenia derde luchtvrachtpartner

Naast China is ook Kenia een opvallende stijger. De hoeveelheid vervoerde goederen van en naar dit land door de lucht steeg in 2008 in totaal met 12 procent. Ook in het vierde kwartaal nam het luchtvrachttransport van en naar Kenia nog sterk toe (+15 procent).

Inmiddels is Kenia  -na China en de Verenigde Staten- de derde luchtvrachtpartner van Nederland. In 2007 waren dat nog de Verenigde Arabische Emiraten, terwijl Japan de vierde plaats innam.

Vrachtvervoer Nederlandse luchthavens; top 5 herkomst/bestemming, 2008

Ontwikkeling vrachtvervoer Nederlandse vliegvelden; top 5 herkomst/bestemming, 2008

Afname passagiers van en naar het Verenigd Koninkrijk

Het passagiersvervoer door de lucht had niet alleen te maken met de gevolgen van de economische crisis, maar ook met de invoering van de tickettax per 1 juli 2008. Tot en met juli 2008 nam het aantal passagiers dat reisde via de Nederlandse luchthavens nog toe. Vanaf augustus daalde het aantal passagiers echter.

In 2008 reisden er in totaal ruim 50 miljoen passagiers via de Nederlandse luchthavens. Dat waren er iets minder dan in 2007. Er reisden vooral minder passagiers van en naar het Verenigd Koninkrijk: -8 procent. Het aantal reizigers van en naar de Verenigde Staten nam met 5 procent toe.

Passagiersvervoer Nederlandse luchthavens; top 3 herkomst/bestemming, 2008

Ontwikkeling passagiersvervoer Nederlandse vliegvelden; top 3 herkomst/bestemming, 2008

Wick Schaafstra

Bron: StatLine,

Luchtvaart; maandcijfers regionale luchthavens

Vrachtvervoer van en naar Nederlandse luchthavens

Passagiersvervoer van en naar Nederlandse luchthavens

Vliegbewegingen van en naar Nederlandse luchthavens