Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De omzet en productie van de elektrotechnische en machine-industrie was in april, net als in voorgaande maanden, fors lager ten opzichte van een jaar eerder. Ook de waarde van ontvangen orders lag flink lager. De prijzen van verkochte producten waren daarentegen iets hoger dan een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2009)

Omzet lager

Het omzetvolume per werkdag was in april 2009 ongeveer 21 procent kleiner dan een jaar eerder. De afzetprijzen waren wel hoger dan een jaar geleden. Omdat april in 2009 echter een werkdag minder telde dan in 2008, kwam de omzet 23 procent lager uit.

Net zoals in de afgelopen acht maanden vielen vooral de verkopen in het buitenland terug. Daar werd voor bijna 30 procent minder verkocht, terwijl op de binnenlandse markt het omzetverlies beperkt bleef tot een kleine 5 procent.

In de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie was het omzetverlies 15 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In de machine-industrie bedroeg de daling zelfs ruim een kwart. Voor beide subbranches gold dat vooral buiten de landsgrenzen minder werd afgezet.

Weinig orders ontvangen

In april 2009 heeft de elektrotechnische en machine-industrie uitzonderlijk lage orderontvangsten gehad. De waarde van de nieuw ontvangen orders was ruim 40 procent lager dan in april 2008. Vooral de buitenlandse orderontvangsten van de machine-industrie waren hier debet aan. De waarde hiervan daalde met bijna 60 procent. Dit duidt erop dat de buitenlandse klanten afzien van investeringen in productiecapaciteit.

Afzetprijzen hoger

De prijzen van de door de elektrotechnische en machine-industrie verkochte producten waren in april 2009 ruim 2,5 procent hoger dan april verleden jaar. In de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie was de prijsstijging ruim 3,5 procent; in de machine-industrie 2 procent. Hiermee gaan beide subbranches in tegen de trend van dalende afzetprijzen die in veel andere subbranches van de industrie te zien is.

Productie wederom kleiner

De gemiddelde dagproductie was in de elektrotechnische en machine-industrie ongeveer 23 procent kleiner dan in april vorig jaar. Deze daling is sterker dan in de eerste drie maanden van 2009. Toen was het productievolume gemiddeld bijna 20 procent minder dan een jaar terug.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)