Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juni 2009 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie iets is verbeterd. De orderontvangsten nemen nog licht af en is er sprake van minder negatieve oordelen. Verder verwachten de ondernemers nog steeds een afname van de personeelssterkte in de komende maanden. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht pessimistisch.

Orderontvangsten en stemming licht verbeterd

De ondernemers zagen in mei hun orderontvangsten dalen, maar de afname is minder sterk dan een maand eerder. De stemming over de buitenlandse orderpositie is ook minder negatief te noemen. Het oordeel over de totale orderpositie is deze maand nagenoeg hetzelfde gebleven. Over de voorraden gereed product zijn de ondernemers minder pessimistisch gestemd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lichte daling afzetprijzen verwacht

Volgens de ondernemers is de productie in de afgelopen drie maanden licht afgenomen. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers wederom  een lichte afname van de productie. Verder verwacht men een lichte daling van de afzetprijzen en een afname van de personeelssterkte.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2009

Verwachting voor juni tot en met augustus 2009