Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juni 2009 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie nog steeds negatief is. De gerealiseerde productie is licht verbeterd en voor de komende drie maanden wordt eveneens een productietoename verwacht. Ze blijven echter nog wel pessimistisch over de verwachte personeelssterkte.

Onverminderd negatieve oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in mei voor het eerst sinds tien maanden weer licht toegenomen. Het oordeel over de voorraad gereed product is iets minder pessimistisch als in de vorige maand. De index orderpositie is aanzienlijk gestegen en komt uit op 88,4 (juli 2000=100). Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie blijft echter onverminderd negatief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lichte toename in de productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in de afgelopen drie maanden een lichte toename van hun productie. Voor de maanden juni tot en met augustus wordt wederom een lichte stijging in de productie verwacht. Evenals in de vorige maand verwachten de ondernemers nog wel een daling van de afzetprijzen voor hun producten. Per saldo verwachten de ondernemers een verdere afname in de personeelssterkte.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2009

Verwachting voor juni tot en met augustus 2009