Huishoudens houden de hand op de knip

Huishoudens besteedden in het eerste kwartaal van 2009 2,4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Omdat de overheidsconsumptie met 2,5 procent nog stevig groeide, daalden de totale consumptieve bestedingen met slechts 0,7 procent.

Huishoudbestedingen dalen over een breed front

Nederlandse huishoudens gaven in het eerste kwartaal van 2009 2,4 procent minder uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het is voor het eerst in vier jaar dat de Nederlandse consument minder uitgeeft. In geheel 2008 nam de consumptie door huishoudens nog toe met 1,2 procent. De daling in uitgaven aan duurzame consumptiegoederen die eind 2008 inzette, heeft zich ook in het eerste kwartaal van dit jaar doorgezet. Er werd minder uitgegeven aan bijvoorbeeld kleding, meubelinrichting en consumentenelectronica. Een veel grotere terugval is er bij de aanschaf van personenauto's. Daarnaast werd er ook minder besteed in de horeca en aan vliegreizen vanaf Nederlands grondgebied.

Consumptieve bestedingen

Consumptieve bestedingen
 
Overheid blijft fors consumeren

Het volume van de overheidsconsumptie was in het eerste kwartaal van dit jaar 2,5 procent hoger dan in het overeenkomstige kwartaal van 2007. Deze groei is een fractie hoger dan in het vierde kwartaal van 2008, toen was de groei 2,4 procent. De overheidsconsumptie is de enige bestedingscategorie die in het eerste kwartaal is gegroeid. De hogere consumptiegroei kwam met name door extra uitgaven aan de zorg, maar ook de collectieve overheidsconsumptie steeg in het eerste kwartaal van 2009. Vooral de consumptie door het rijk en de gemeenten lieten een groei zien.
 

Meer informatie over consumptie en het consumentenvertrouwen vindt u in het Conjunctuurbericht.