Handel krimpt fors

De totale uitvoer van goederen en diensten kromp in het eerste kwartaal van 2009 met bijna 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. De totale invoer kromp in hetzelfde kwartaal met ruim 10 procent. De krimp in zowel de invoer als uitvoer werd breed gedragen.

Goederenstroom sterk teruggelopen

De uitvoer uit Nederlandse productie kromp met 15 procent sterk. De wederuitvoer nam met bijna 13 procent af. Jarenlang was er sprake van dubbele groeicijfers voor de wederuitvoer. Onder wederuitvoer vallen geïmporteerde goederen die na hooguit een kleine bewerking weer worden uitgevoerd. De uitvoer van goederen daalde in totaal met 14 procent. De invoer van goederen kromp met ruim 12 procent. Deze daling heeft niet alleen te maken met de daling in de wederuitvoer, maar ook met een sterke afname van de vraag naar buitenlandse producten. De invoer en uitvoer van diensten namen beide in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim 2 procent af. 

Ontwikkeling uitvoer goederen Nederland

Ontwikkeling uitvoer goederen Nederland

Lichte verbetering van de ruilvoet

De ruilvoet is de verhouding tussen de invoerprijzen en de uitvoerprijzen. Bij een verbetering van de ruilvoet wordt de invoer vergeleken met de uitvoer goedkoper. De prijzen van de invoer daalden in het eerste kwartaal van 2009 met 4,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008, terwijl de prijzen van de uitvoer afnamen met 3,8 procent. Er is dus sprake van een verbetering van de ruilvoet.

De meest actuele ontwikkeling van de export vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie en cijfers vindt u op de themapagina Internationale handel.