Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

In april 2009 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie fors minder omgezet dan in april vorig jaar. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie was beduidend kleiner. De waarde van de ontvangen orders was eveneens fors lager en de afzetprijs daalde flink.

Omzet, productie en afzetprijs (april 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (april 2009)

Stevige omzetkrimp

De omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in april ruim 35 procent lager dan een jaar eerder. Het is inmiddels de zesde maand op rij dat de omzet van de branche flink lager was dan de in overeenkomstige maand van het voorgaande jaar. De omzet werd vooral negatief beïnvloed doordat de olieprijs ten opzichte van april 2008 een flink stuk lager was. De lagere olieprijs wordt door de producenten direct verrekend in de afzetprijs. Bovendien lagen, als gevolg van het slechte economische klimaat, bij een groot aantal bedrijven de productie-activiteiten op een lager niveau. De omzet werd eveneens negatief beïnvloed doordat april in 2009 een werkdag minder telde dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt was het omzetverlies groter dan op de exportmarkt.

De omzet van de aardolie-industrie was in april ruim 45 procent lager. De lagere omzet in deze subbranche is vrijwel geheel het gevolg van lagere afzetprijzen. De omzet van de chemische industrie was ruim een derde lager. De lagere omzet van de chemie komt voor twee derde deel voor rekening van lagere afzetprijzen. De rubber- en kunststofproductenindustrie had in april, bij vrijwel gelijke afzetprijzen, een 20 procent lagere omzet. De farmaceutische industrie, ten slotte, deed het van de vier subbranches relatief het minst slecht. Deze subbranche had ruim 3 procent minder omzet bij bijna 4 procent lagere afzetprijzen.

Lagere waarde orderontvangsten

In april 2009 daalde in de chemische industrie de waarde van de orderontvangsten met 35 procent fors. De ontwikkelingen in het binnenland waren in deze subbranche iets minder negatief dan in het buitenland. De waarde van de orderontvangsten in de farmaceutische industrie was in april 10 procent lager dan een jaar eerder.

Afzetprijs beduidend lager

Producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie waren, vergeleken met een jaar eerder, in april ruim 25 procent goedkoper. In de aardolie-industrie was de daling het sterkst als gevolg van de fors lagere olieprijs. Een vat North Sea Brent olie kostte, omgerekend in euro’s, circa 45 procent minder dan in april 2008.

Productie opnieuw kleiner

Het volume van de gemiddelde dagproductie van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in april 12 procent kleiner dan in de overeenkomstige maand van 2008.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het vierde kwartaal van 2008 ruim 9 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. Deze krimp komt na een periode van dertien kwartalen waarin elk kwartaal een groter volume had dan het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

De groei van de eerste drie kwartalen van 2008 kon verhinderen dat het afgelopen jaar met een kleiner volume van de bruto toegevoegde waarde werd afgesloten. Over heel 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde krap 0,5 procent groter dan in 2007.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)