Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in maart 2009 minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag en het volume van de gemiddelde dagproductie waren eveneens kleiner. De afzetprijs daalde ten opzichte van maart vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2009)

Omzet branche opnieuw bovengemiddeld

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in maart bijna 5 procent minder omgezet dan in de vergelijkbare maand vorig jaar. Ondanks de lagere omzet presteerde de branche met dit resultaat opnieuw bovengemiddeld binnen de hele industrie. In het binnenland daalde de omzet met ruim 3 procent en buiten onze landsgrenzen met bijna 7 procent. Maart telde in 2009 twee werkdagen meer dan in 2008. Dit had een positief effect op de omzet, terwijl lagere afzetprijzen een negatief effect hadden. Ten opzichte van maart vorig jaar was het omzetvolume per gemiddelde werkdag bijna 10 procent kleiner. Op de binnenlandse markt was de afzetdaling met ruim 7 procent minder sterk dan op de exportmarkt, waar de afzet met 12 procent af nam.

De subbranches voedingsmiddelenindustrie en drankenindustrie zetten in maart bijna 6 en 4,5 procent minder om. De bijbehorende omzetvolumes per gemiddelde werkdag waren achtereenvolgens bijna 10 en 15 procent kleiner. In de tabaksindustrie groeide weliswaar de omzet, maar bleef de afzet ver achter bij maart vorig jaar.

In het eerste kwartaal van 2009 zette de voedings- en genotmiddelenindustrie ruim 8 procent minder om dan in het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder. Een dergelijke omzetdaling is sinds het begin van de reeks in 2000 niet waargenomen. Ook het omzetvolume per gemiddelde werkdag zakte in het eerste kwartaal weg tot een dieptepunt. Er werd ruim 4,5 procent minder afgezet dan in het eerste kwartaal van 2008.

Producten weer goedkoper

Vanaf november 2008 zijn iedere maand de producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie goedkoper geworden dan in de vergelijkbare maand het jaar ervoor. In maart 2009 daalden de afzetprijzen met ruim 4 procent. Per gereed product werd op de binnenlandse markt ruim 5 procent minder in rekening gebracht en op de exportmarkt bijna 3,5 procent minder. Opnieuw kwam de daling van de afzetprijs volledig voor rekening van de voedingsmiddelenindustrie. In maart werden de producten uit deze subbranche ruim 5 procent goedkoper. In de drankenindustrie en in de tabaksindustrie stegen de afzetprijzen juist ten opzichte van maart vorig jaar.

De voedings- en genotmiddelenindustrie rekende in het eerste kwartaal van 2009 een ruim 3,5 procent lagere afzetprijs vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Op de binnenlandse markt daalden producten sterker in prijs dan op de exportmarkt.

Productie neemt af

In maart werd per gemiddelde werkdag 4 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Met dit resultaat wist de voedings- en genotmiddelenindustrie voor de vierde achtereenvolgende maand van alle industriële branches de productiedaling het meest te beperken.

De branche heeft in het eerste kwartaal van 2009 bijna 2 procent minder geproduceerd ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. Dit was een minder sterke productiedaling dan in de twee voorgaande kwartalen.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van vorig jaar 3 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. Het is het derde opeenvolgende kwartaal waarin het volume kleiner was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

In heel 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 0,5 procent kleiner dan in 2007.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)