Realisaties: transportmiddelenindustrie

De huidige economische crisis lijkt de transportmiddelenindustrie nog steeds behoorlijk in zijn greep te hebben. Ook in maart had de branche te kampen met flinke omzet- en productieverliezen. De waarde van de orderontvangsten daalde eveneens fors. De afzetprijzen bleven vrijwel onveranderd ten opzichte van maart 2008.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2009)

Fors lagere omzet

In een jaar tijd is het omzetbeeld van de transportmiddelenindustrie geheel omgeslagen. Voor de vijfde opeenvolgende maand werd de omzetdaling met dubbele cijfers geschreven. In vergelijking met maart 2008 daalde de omzet met een kwart. Op de voor deze branche zo belangrijke exportmarkt was de omzet een derde kleiner. In eigen land bleef het omzetverlies beperkt tot 5 procent. Vanwege het slechte economische klimaat is bij enkele belangrijke bedrijven in de automobielindustrie al enkele maanden werktijdverkorting ingevoerd. Maart had dit jaar twee werkdagen meer dan in 2008. Dit had een positief effect op de ontwikkeling van de omzet.

In het eerste kwartaal daalde de omzet in eigen land met 9 procent. Op de buitenlandse markt was de omzet vrijwel gehalveerd.

Sterke daling waarde orderontvangsten

In maart 2009 was de waarde van de orderontvangsten in de transportmiddelenindustrie vrijwel gehalveerd ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar. Buiten onze landsgrenzen daalde de waarde van de orderontvangsten met 60 procent, terwijl de waarde in het binnenland 16 procent kleiner was. Het is inmiddels de dertiende opeenvolgende maand waarin de waarde van de orderontvangsten fors kleiner is dan dezelfde maand een jaar eerder.

Het eerste kwartaal werd afgesloten met een ruim 55 procent kleinere waarde van de orderontvangsten.

Afzetprijs iets lager

In vergelijking met een jaar eerder zijn in maart 2009 de afzetprijzen van producten van de transportmiddelenindustrie gemiddeld met ruim een half procent gedaald. In het buitenland was de daling ruim 1,5 procent, terwijl in ons land de afzetprijs ruim 2,5 procent steeg.

Stevige productiedaling

In maart was het volume van de gemiddelde dagproductie in de transportmiddelenindustrie bijna een derde kleiner dan in maart 2008.

In januari en februari daalde het productievolume met dezelfde omvang. Dus het beeld over het eerste kwartaal van 2009 was vrijwel gelijk aan dat van maart.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)