Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

Maart 2009 was wederom een slechte maand voor de basismetaal- en metaalproductenindustrie. De omzet en de waarde van de ontvangen orders waren flink lager dan in maart 2008. Ook waren de afzet en het volume van de gemiddelde dagproductie kleiner. De producten uit de branche werden iets goedkoper.

Omzet, orders en afzetprijs (maart 2009)

Omzet, orders en afzetprijs (maart 2009)

Stevige omzetdaling

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in maart ruim 20 procent lager dan in maart 2008. De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie ontwikkelde zich nagenoeg gelijk aan die van de industrie als geheel. Maart 2009 telde in 2009 twee werkdagen meer dan in 2008. Dit had een positief effect op de omzet. Licht dalende afzetprijzen hadden juist een negatief effect. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag kwam hiermee in maart bijna 30 procent lager uit dan een jaar eerder.

In de subbranche basismetaalindustrie daalde de omzet met ruim 40 procent. De binnenlandse omzet daalde met bijna 30 procent, terwijl de buitenlandse omzet 45 procent lager was. Gedurende de afgelopen zes maanden waren de ontwikkelingen van de buitenlandse omzet telkens ongunstiger dan de ontwikkelingen op de binnenlandse markt.

De metaalproductenindustrie geeft een minder negatief beeld met een ruim 8 procent lagere omzet in maart. In deze subbranche daalde de binnenlandse omzet met ruim 3,5 procent. De in het buitenland behaalde omzet daalde met 17 procent.

In het eerste kwartaal van 2009 is de omzet in de basismetaalindustrie gedaald met bijna 45 procent ten opzichte van een jaar eerder. De metaalproductenindustrie laat over deze periode een omzetdaling zien van 11 procent. Het omzetverlies voor de gehele basismetaal- en metaalproductenindustrie komt in het eerste kwartaal daarmee uit op 24 procent.

Waarde orderontvangsten wederom flink lager

De waarde van de orderontvangsten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in maart van dit jaar ruim 25 procent lager dan een jaar eerder. Dit is de zesde maand op rij waarin de waarde van de ontvangen orders met dubbele cijfers daalt ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In subbranche basismetaalindustrie is de daling van de orderontvangsten net zoals de vorige maanden buitengewoon fors met circa 45 procent. In de metaalproductenindustrie nam de index met 14 procent af, dit is beduidend minder dan de daling van bijna 30 procent dan in februari.

In het eerste kwartaal van 2009 is de waarde van de orderontvangsten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie met een kwart gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal in 2008.

Lichte daling afzetprijs

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie zijn in maart 2009 de afzetprijzen van de in het binnenland afgezette producten met krap een half procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De buitenlandse prijzen daalden met ruim 2 procent. Per saldo was de prijsdaling bijna 1 procent. Deze daling werd volledig veroorzaakt door de bijna 4,5 procent lagere afzetprijzen in de basismetaalindustrie. In deze subbranche werden de in het binnenland geleverde producten ruim 6 procent goedkoper, terwijl in het buitenland de producten bijna 4 procent in prijs daalden.

In de metaalproductenindustrie stegen de prijzen met bijna 1,5 procent. .De prijsstijging van de binnenlandse omzet was ruim 1,5 procent, terwijl de stijging van de buitenlandse prijzen gering was met bijna 0,5 procent.

Over het eerste kwartaal van 2009 stegen de prijzen in de basismetaal- en metaalproductenindustrie met bijna een half procent.

Fors lagere productie

In maart 2009 was het volume van de gemiddelde dagproductie in de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 25 procent kleiner dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder.

In het eerste kwartaal van 2009 daalde het volume van de gemiddelde dagproductie met 22 procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)