Oordeel en verwachtingen overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

De Conjunctuurtest van april 2009 laat een negatieve stemming zien in de hout- en bouwmaterialenindustrie. De orderontvangsten zijn in maart afgenomen en de oordelen blijven flink negatief. Voor de komende maanden zijn de ondernemers ook pessimistisch in hun verwachtingen.

Nog steeds negatieve oordelen

De ondernemers zagen in maart wederom een afname in de orderontvangsten. De index orderpositie is gedaald en komt uit op 91,8 (juli 2000=100). Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie is wederom zeer negatief. Het oordeel over de voorraad gereed product is vrijwel onveranderd negatief gebleven.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Forse daling afzetprijzen verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in maart een lagere productie. Ze voorzien voor de maanden april tot en met juni een verdere afname in de productie. De branche verwacht een daling van de afzetprijzen in de komende maanden. De ondernemers zijn pessimistisch over de personeelssterkte, per saldo verwacht 41 procent een afname.

Verwachting voor april tot en met juni 2009

Verwachting voor april tot en met juni 2009

Onvoldoende vraag ervaren

Uit de kwartaalvragen van de Conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het eerste kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt iets verslechterd. Op zowel de markt binnen als buiten de EU is de concurrentiepositie verder verslechterd. De bezettingsgraad is in het eerste kwartaal gedaald en komt uit op 75,8. De ondernemers zijn in hun verwachting over de toekomstige buitenlandse afzet even pessimistisch als een kwartaal eerder. Van de ondernemers geeft 33 procent aan dat onvoldoende vraag een productiebelemmering vormt.

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In mei zullen de oordelen en verwachtingen van de Textiel-, kleding- en lederindustrie worden weergegeven.

Branche                                                 Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie         mei 2009, september 2009,

Papier- en grafische industrie                juni 2009, oktober 2009

Meubelindustrie                                      juli 2009, november 2009

Hout- en bouwmaterialenindustrie         augustus 2009, december 2009