Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In februari 2009 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie fors minder omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook de afzet en het volume van de gemiddelde dagproductie waren kleiner. De producten uit de branche werden goedkoper. Het volume van de bruto toegevoegde waarde vertoonde een sterke krimp in het vierde kwartaal van 2008.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2009)

Branche met minst sterke omzetdaling

Branche met minst sterke omzetdaling

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in februari bijna 10 procent minder omgezet dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Met dit resultaat deed de voedings- en genotmiddelenindustrie het van alle industriële branches opnieuw het minst slecht. In het buitenland daalde de omzet met 14 procent, terwijl de binnenlandse omzetdaling relatief beperkt bleef tot ruim 5 procent. Februari 2009 was de elfde achtereenvolgende maand waarin de ontwikkeling op de exportmarkt achter bleef bij de ontwikkeling op de binnenlandse markt. De maand telde een kalenderdag minder dan in het schrikkeljaar 2008. Dit had een negatief effect op de omzet. Ook lagere afzetprijzen beïnvloedden de omzet ongunstig. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was ruim 1 procent kleiner dan in februari vorig jaar. In het binnenland groeide de afzet met bijna 5 procent, terwijl de afzet op de exportmarkt met 7 procent af nam.

Van de subbranches deed alleen de tabaksindustrie goede zaken. Hier groeide in februari 2009 zowel de omzet als de afzet met ruim 7 procent. De subbranches voedingsmiddelenindustrie en drankenindustrie zetten 12 en ruim 7 procent minder om ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De bijbehorende omzetvolumes per gemiddelde werkdag waren respectievelijk 2 en 5 procent kleiner.

Afzetprijs in neerwaartse spiraal

In februari 2009 zijn de afzetprijzen bijna 4,5 procent gedaald ten opzichte van februari 2008. Op de binnenlandse markt werd per gereed product ruim 5 procent minder betaald en op de exportmarkt bijna 4 procent minder. Sinds juli vorig jaar ontwikkelt de afzetprijs zich iedere maand minder gunstig dan in de maand ervoor. Deze neerwaartse spiraal komt volledig voor rekening van de voedingsmiddelenindustrie. In februari werden producten uit deze subbranche bijna 6 procent goedkoper. In de drankenindustrie en in de tabaksindustrie stegen de afzetprijzen juist ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Productie neemt af

Per gemiddelde werkdag werd in februari ruim 3,5 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Met dit resultaat wist de voedings- en genotmiddelenindustrie van alle industriële branches de productiedaling het meest te beperken.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van vorig jaar 3 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. Het is het derde opeenvolgende kwartaal waarin het volume kleiner was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

In heel 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 0,5 procent kleiner dan in 2007.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)