Realisaties overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

De hout- en bouwmaterialenindustrie heeft zich niet kunnen onttrekken aan de economische malaise. De omzet was in februari 2009 aanzienlijk lager en er werd fors minder afgezet. Bovendien viel de gemiddelde dagproductie flink terug. De afzetprijs steeg ten opzichte van februari vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2009)

Omzet aanzienlijk lager

De omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie was in februari 12 procent lager dan een jaar eerder. Met een omzetdaling van bijna 30 procent gingen vooral in het buitenland de zaken slecht. Het is de zevende achtereenvolgende maand dat de ontwikkeling op de exportmarkt achterblijft bij de ontwikkeling op de binnenlandse markt. In het binnenland was de omzet bijna 9 procent lager ten opzichte van de overeenkomstige maand vorig jaar. Februari telde in 2009 een kalenderdag minder dan in 2008. Dit had een negatief effect op de omzet. Hogere afzetprijzen droegen juist bij aan de omzet. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was 10 procent kleiner dan in februari 2008. Op de binnenlandse markt werd bijna 7 procent minder afgezet en op de exportmarkt ruim 25 procent minder.

Van de twee subbranches kon de bouwmaterialenindustrie de minst slechte resultaten overleggen. In februari was de omzet van deze subbranche 11 procent lager vergeleken met de overeenkomstige maand vorig jaar. De houtindustrie zag haar omzet met 16 procent dalen. De omzetvolumes van beide subbranches waren per gemiddelde werkdag respectievelijk 10 en 11 procent kleiner.

Afzetprijs stijgt

In februari 2009 werd door de hout- en bouwmaterialenindustrie op de binnenlandse markt bijna 2,5 procent meer ontvangen per gereed product en op de exportmarkt ruim 1,5 procent meer. De totale afzetprijs steeg met ruim 2 procent. De stijging kwam volledig voor rekening van de bouwmaterialenindustrie, waar producten bijna 4 procent duurder werden. In de houtindustrie werden de producten juist iets goedkoper ten opzichte van februari 2008.

Productie valt flink terug

De hout- en bouwmaterialenindustrie heeft in februari 11 procent minder geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. De branche is het jaar duidelijk niet goed begonnen, want ook in januari werd de productiedaling met dubbele cijfers geschreven.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In mei (verslagmaand maart 2009) zullen de realisaties in de Textiel-, kleding- en lederindustrie worden uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie         maart 2009, juli 2009, november 2009

Papier- en grafische industrie               april 2009, augustus 2009, december 2009

Meubelindustrie                                      mei 2009, september 2009, januari 2010

Hout- en bouwmaterialenindustrie         juni 2009, oktober 2009, februari 2010