Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie was in februari fors lager dan een jaar eerder. Ditzelfde gold voor de productie. Ook de waarde van de ontvangen orders daalde flink. De afzetprijzen stegen ten opzichte van februari 2008.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2009)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (februari 2009)

Omzet en afzet hard achteruit

In de elektrotechnische en machine-industrie is in februari 30 procent minder omgezet dan een jaar geleden. Vooral buiten Nederland gingen de zaken slecht. De waarde van de verkopen naar het buitenland daalde met bijna 40 procent. Daarmee vergeleken was de daling van 9 procent in binnenlandse omzet bescheiden. De hogere afzetprijs droeg bij aan de omzet. Februari telde in 2009 een dag minder dan in het schrikkeljaar 2008. Dit had een negatief effect op de omzet. Per saldo was het omzetvolume per gemiddelde werkdag bijna 30 procent kleiner dan in februari 2008.

De elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie kende in februari een omzetdaling van 23 procent. Dit is een fors negatievere ontwikkeling dan in januari, toen de omzetdaling nog ruim 2 procent bedroeg. In de machine-industrie was de omzet circa een derde lager dan in februari een jaar eerder.

Waarde orderontvangsten ook lager

In februari 2009 ontving de elektrotechnische en machine-industrie veel minder orders. De waarde ervan lag ruim een kwart lager dan in februari vorig jaar. De afnemende vraag ontwikkelde zich nagenoeg evenredig over binnen- en buitenland.

De waarde van de orderontvangsten van de elektrotechnische en elektrische industrie daalde met 23 procent. Dat was iets minder sterk dan in de machine-industrie, waar de daling bijna 30 procent bedroeg.

Afzetprijzen stijgen

De afzetprijzen van elektrotechnische en machine-industrie zijn in februari 2009 gestegen met ruim 4 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Op de binnenlandse markt werden producten ruim 2 procent duurder en op de exportmarkt stegen ze ruim 5 procent in prijs.

De ondernemers in de machine-industrie verhoogden hun prijzen met ruim 2 procent. Hun collega’s in de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie berekenden per eenheid gereed product zelfs bijna 9 procent meer. De andere branches van de industrie lieten hun prijzen gemiddeld juist zakken ten opzichte van februari 2008.

Bovengemiddelde productiedaling

Net als de verkopen is ook de productie van de elektrotechnische en machine-industrie teruggelopen. Per gemiddelde werkdag is er in februari 2009 ongeveer een kwart minder geproduceerd dan in februari vorig jaar. Met dit resultaat daalde de productie bovengemiddeld ten opzichte van de andere industriële branches.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)