Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

Februari 2009 was een slechte maand voor de basismetaal- en metaalproductenindustrie. De omzet en de waarde van de ontvangen orders waren flink lager dan in februari 2008

Omzet, orders en afzetprijs (februari 2009)

Omzet, orders en afzetprijs (februari 2009)

Stevige omzetdaling

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in februari ruim een kwart lager dan in februari 2008. Vanaf de eeuwwisseling beschouwd is februari 2009 de maand met de grootste omzetdaling. De negatieve omzetontwikkelingen van deze branche vallen des te meer op omdat de huidige situatie van economische tegenwind juist met een periode van zeer hoge productie en omzetniveaus wordt vergeleken. Tot de herfst van 2008 werd in deze branche volop geproduceerd en omgezet.

In de subbranche basismetaalindustrie daalde de omzet met 45 procent. De binnenlandse omzet daalde met ruim 40 procent, terwijl de buitenlandse omzet bijna halveerde. In de afgelopen vijf maanden waren de ontwikkelingen van de buitenlandse omzet telkens ongunstiger dan de ontwikkelingen op de binnenlandse markt.

De metaalproductenindustrie geeft een minder negatief beeld met een 14 procent lagere omzet in februari. In deze subbranche daalde de binnenlandse omzet met 10 procent. De in het buitenland behaalde omzet daalde met 22 procent.

Waarde orderontvangsten wederom lager

De waarde van de orderontvangsten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in februari van dit jaar 35 procent lager dan een jaar eerder. Dit is de vijfde maand op rij waarin de waarde van de ontvangen orders met dubbele cijfers daalt ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In de basismetaalindustrie is de daling van de orderontvangsten wederom buitengewoon fors met circa 45 procent. In de metaalproductenindustrie nam deze index met bijna 30 procent af.

Lichte daling afzetprijs

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie zijn in februari 2009 de afzetprijzen met iets meer dan een half procent gedaald ten opzichte van februari 2008. De daling van de afzetprijzen werd volledig veroorzaakt door 5 procent lagere afzetprijzen in de basismetaalindustrie. In deze subbranche werden de in het binnenland geleverde producten bijna 6 procent goedkoper, terwijl in het buitenland de producten bijna 5 procent in prijs daalden.

In de metaalproductenindustrie stegen de prijzen met bijna 2 procent. .De prijsstijging van de binnenlandse omzet was met ruim 2 procent iets groter dan de ruim 1 procent stijging van de buitenlandse prijzen.

Fors lagere productie

In januari 2009 was het volume van de gemiddelde dagproductie in de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 20 procent kleiner dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder. Deze productieteruggang ligt ruim boven het gemiddelde, want tegelijkertijd werd in de totale industrie 11 procent minder geproduceerd.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)