Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet- en productieverliezen in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie waren in februari van grote omvang. Ook de waarde van de ontvangen orders was fors lager en de afzetprijs daalde flink. In het vierde kwartaal daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde sterk.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2009)

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2009)

Forse omzetterugval

De omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in februari bijna 40 procent lager dan een jaar eerder. Het is de vierde maand op rij dat de omzetontwikkeling van deze branche met donkerrode cijfers wordt geschreven. Er waren meerdere factoren die de omzet negatief hebben beïnvloed. Ten opzichte van februari 2008 is de prijs van North Sea Brent meer dan gehalveerd. De prijs van ruwe olie wordt door de producenten direct verrekend in de afzetprijs. Als gevolg van het slechte economische klimaat lagen bij een groot aantal bedrijven in februari de productie-activiteiten op een lager niveau. Daarnaast telde februari in 2009 een kalenderdag minder dan in 2008. Op de binnenlandse en op de buitenlandse markt daalde de omzet vrijwel even sterk.

Van de onderliggende branches hebben vooral de aardolie-industrie en de chemische industrie een sterk lagere omzet van circa 40 procent. De farmaceutische industrie en de kunststofproductenindustrie hadden in februari respectievelijk 16 en 19 procent minder omzet.

Lagere waarde orderontvangsten

De waarde van de orderontvangsten in de chemische industrie daalde in februari 2009 met bijna 40 procent fors. De ontwikkelingen in het binnenland en in het buitenland lopen in deze subbranche nauwelijks uiteen. In de farmaceutische industrie was de waarde van de orderontvangsten in februari 18 procent onder het niveau van februari 2008. Op de buitenlandse markt was het verlies 21 procent, terwijl op de thuismarkt een bescheiden groei van ruim 3 procent werd geregistreerd.

Afzetprijs beduidend lager

Producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie waren in februari een kwart in prijs gedaald vergeleken met een jaar eerder. In de aardolie-industrie was de daling het sterkst. Daar lagen de afzetprijzen bijna 40 procent onder het niveau van februari 2008. In de chemische en de farmaceutische industrie waren de afzetprijzen respectievelijk 20 procent en bijna 3 procent lager. De producenten van de kunststofproductenindustrie verhoogden hun afzetprijzen, in vergelijking met februari 2008, met bijna 1 procent.

Productie opnieuw kleiner

Het volume van de gemiddelde dagproductie van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in februari 15 procent kleiner dan in de overeenkomstige maand van 2008. Daarmee is februari de achtste maand op rij waarin minder geproduceerd werd dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het vierde kwartaal van 2008 ruim 9 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. Deze krimp komt na een periode van dertien kwartalen waarin elk kwartaal een groter volume had dan het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

De groei van de eerste drie kwartalen van 2008 konden verhinderen dat het afgelopen jaar met een kleiner volume van de bruto toegevoegde waarde werd afgesloten. Over heel 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde krap 0,5 procent groter dan in 2007.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)