Realisaties: transportmiddelenindustrie

De economische crisis lijkt de Nederlandse transportmiddelenindustrie in zijn greep te hebben! De omzet van de transportmiddelenindustrie waren in januari 2009 fors lager. Ook de waarde van de ontvangen orders daalde flink ten opzichte van januari 2008. Binnen de industrie is de transportmiddelenindustrie de branche met de grootste daling van de omzet en orderontvangsten.

Omzet en orders, januari 2009

Omzet, orders en productie, januari 2009

Fors lagere omzet

De omzet van de transportmiddelenindustrie was in januari 2009 ruim 40 procent lager dan een jaar eerder. Na de eeuwwisseling is een dergelijke omzetdaling niet gemeten. Vanwege het slechte economische klimaat is bij enkele belangrijke bedrijven in de automobielindustrie in januari werktijdverkorting ingevoerd. Daarnaast telde januari in 2009 een werkdag minder dan in 2008.

Vooral in het buitenland werden in januari zware omzetverliezen geleden. De omzet op de voor deze branche zo belangrijke markt was meer dan gehalveerd. De omzetdaling van januari 2009 wordt extra geaccentueerd door uitzonderlijk hoge omzetresultaten buiten onze landsgrenzen in de eerste maanden van 2008. De omzet in eigen land was “slechts” een krappe 4 procent lager.

Waarde orderontvangsten gehalveerd

De waarde van de orderontvangsten in de transportmiddelenindustrie was in januari 2009 nog slechts de helft van de waarde een jaar eerder. Na februari vorig jaar kwam steeds minder vraag naar nieuwe producten. Daarna was iedere maand de waarde van de orderontvangsten beduidend lager dan in de dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)