Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in januari 2009 beduidend minder omgezet dan in januari vorig jaar. In het vierde kwartaal van 2008 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Omzet, januari 2009

Omzet, januari 2009

Omzet fors lager

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in januari 24 procent minder omgezet dan in januari 2008. Januari telde in 2009 een werkdag minder. Mede daardoor had de maand de meest negatieve omzetontwikkeling na de eeuwwisseling. Vanwege het slechte economische klimaat heeft een groot aantal bedrijven hun productie-activiteiten teruggeschroefd.

Vooral op de buitenlandse markt ging het slecht. Daar zakte de omzet in met circa een derde. In het binnenland, daarentegen, bleef het omzetverlies met ruim 8 procent nog enigszins binnen de perken.

Volumedaling bruto toegevoegde waarde

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie had in het vierde kwartaal van 2008 te maken met een volumedaling van de bruto toegevoegde waarde van ruim 7 procent. Deze volumekrimp komt na een periode waarin de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie tien kwartalen achtereen een groter volume van de bruto toegevoegde waarde had dan in het overeenkomstige kwartaal van het voorgaande jaar.

In heel 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde vrijwel gelijk aan 2007.

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)