Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van maart 2009 blijkt dat het beeld in de transportmiddelenindustrie verder is verslechterd. De orderontvangsten zijn fors afgenomen en de oordelen blijven zeer negatief. In hun verwachtingen zijn de ondernemers eveneens zeer pessimistisch.

Negatievere oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers sterk afgenomen in de afgelopen drie maanden. Het oordeel over de voorraden gereed product is iets verbeterd. De index orderpositie is verder gedaald en bedraagt 145,7 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is fors negatiever geworden ten opzichte van de vorige maand. Ook over de buitenlandse orderpositie waren de ondernemers nog negatiever gestemd dan een maand eerder.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Verdere afname productie verwacht

In de afgelopen drie maanden realiseerden de ondernemers naar eigen zeggen een lagere productie. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers nog een forse afname van de productie. De ondernemers voorzien ook een daling van de afzetprijzen voor hun producten. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers iets minder pessimistisch gestemd als de vorige maand. Toch verwacht per saldo 34 procent van de ondernemers een afname van de toekomstige personeelssterkte.

Verwachting voor maart tot en met mei 2009

Verwachting voor maart tot en met mei 2009