Oordeel en verwachtingen: Overige industrie, meubelindustrie

De Conjunctuurtest van maart 2009 laat een negatieve stemming zien in de meubelindustrie. De orderontvangsten zijn in februari verder afgenomen en de oordelen zijn negatief. Voor de komende maanden zijn de ondernemers ook pessimistisch in hun verwachtingen.

Iets minder negatieve oordelen

De ondernemers zagen in februari een verdere afname in de orderontvangsten ten opzichte van een maand eerder. De index orderpositie is echter gestegen en komt uit op 90,2 (juli 2000=100). Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie is licht verbeterd. Het oordeel over de voorraad gereed product is iets verslechterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in februari een lagere productie ten opzichte van de vorige maand. Ze voorzien voor de maanden maart tot en met mei opnieuw een afname in de productie. De branche verwacht een daling van de afzetprijzen in de komende maanden. De ondernemers zijn iets minder pessimistisch over de personeelssterkte. Per saldo verwacht 26 procent een afname, in vergelijking met 38 procent de vorige maand .

Verwachting voor maart tot en met mei 2009

Verwachting voor maart tot en met mei 2009