Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van februari 2009 laat een verslechterd beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn afgenomen en de meeste oordelen blijven flink negatief. Over de toekomstige productie zijn de ondernemers pessimistisch gestemd.

Verdere afname orderontvangsten

De totale orderontvangsten zijn in januari verder afgenomen. De index van de orderpositie is echter fors toegenomen en komt uit op 98,9 (juli 2000=100). De ondernemers zijn iets minder negatief gestemd over hun orderpositie dan in de voorgaande maand. Ook over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers minder negatief gestemd. Het oordeel over de voorraad gereed product is minder negatief dan de vorige maand. De stemming in deze branche blijft echter pessimistisch.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in januari een flink lagere productie als in december. Voor februari tot en met april 2009 verwachten de ondernemers een verdere afname van de productie. Daarnaast verwachten ze flink lagere verkoopprijzen voor hun producten. De verwachting voor de personeelssterkte is dat deze wederom sterk gaat afnemen.

Verwachting voor februari tot en met april 2009

Verwachting voor februari tot en met april 2009