Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van februari 2009 laat een negatieve stemming zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De orderontvangsten zijn in januari verder afgenomen en de oordelen blijven flink negatief. Voor de komende maanden zijn de ondernemers ook pessimistisch in hun verwachtingen.

Nog negatievere oordelen

De ondernemers zagen in januari een lichte afname in de orderontvangsten ten opzichte van een maand eerder. De index orderpositie is flink gedaald en komt uit op 90,3 (juli 2000=100). Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie zijn fors verslechterd. Het oordeel over de voorraad gereed product is iets verslechterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Forse daling productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in januari een forse lagere productie ten opzichte van de vorige maand. Ze voorzien voor de maanden februari tot en met april een afname in de productie. De branche verwacht een forse daling van de afzetprijzen in de komende maanden. De ondernemers zijn pessimistisch over de personeelssterkte, per saldo verwacht 37 procent een afname.

Verwachting voor februari tot en met april 2009

Verwachting voor februari tot en met april 2009