Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in december 2008 hoger dan in december 2007. Het volume van de gemiddelde dagproductie was iets kleiner. In december ontwikkelden de omzet en de productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie zich het meest gunstig ten opzichte van andere branches van de industrie.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(december 2008 t.o.v. december 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer omzet, minder afzet

In december 2008 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 3,5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het is de enige branche binnen de industrie met een omzettoename. De omzet werd negatief beïnvloed door iets lagere afzetprijzen. Op de binnenlandse markt nam de omzet toe met ruim 6 procent. In het buitenland werd vrijwel evenveel omgezet als in december een jaar eerder.

Over heel 2008 nam de omzet met bijna 6 procent toe. In het binnenland werd bijna 7 procent meer omgezet, op de buitenlandse markt bijna 5 procent. Uitgedrukt in eenheden product daalde de omzet met 0,5 procent.

Prijzen dalen

De producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren in december vorig jaar bijna 2 procent goedkoper dan in december 2007. De ontwikkelingen binnen en buiten onze landsgrenzen verschillen weinig.

Vooral in de eerste helft van 2008 had de branche te maken met hoge grondstofprijzen. Dit leidde in juni tot een piek in de afzetprijzen. Daarna werden de eindproducten steeds goedkoper. Gemiddeld nam de afzetprijs het afgelopen jaar toe met 6 procent.

Productie lager

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in december 2008 bijna 1 procent kleiner dan een jaar eerder.

Tot de zomer van vorig jaar werd vrijwel iedere maand meer geproduceerd dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Daarna was het beeld juist andersom. In de tweede helft van 2008 nam vrijwel iedere maand de productie af ten opzichte van dezelfde maand van 2007. Over heel 2008 daalde de productie met krap 0,5 procent ten opzichte van 2007.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het derde kwartaal van 2008 krap 0,5 procent kleiner dan hetzelfde kwartaal van 2007. In het tweede kwartaal van 2008 bleef de volume-ontwikkeling vrijwel gelijk. In het eerste kwartaal van 2008 groeide de bruto toegevoegde waarde nog met bijna 1 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen