Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De hout-, bouwmaterialen- en overige industrie heeft in december vorig jaar minder omgezet. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie ontwikkelde zich minder gunstig. Grondstoffen en producten werden duurder dan in december 2007.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(december 2008 t.o.v. december 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Binnenlandse omzet hoger, buitenlandse omzet lager

De omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie bleef in december 2008 ruim 1 procent achter bij de omzet van december 2007. In het binnenland was de omzet bijna 1,5 procent hoger, terwijl op de exportmarkt 12 procent minder werd omgezet. Een kleinere afzet beïnvloedde de omzet negatief. Hogere afzetprijzen hadden juist een positief effect. De omzetdaling van de branche kwam volledig voor rekening van de houtindustrie. In deze subbranche werd 14 procent minder omgezet vergeleken met december een jaar eerder.

Na drie kwartalen waarin een hogere omzet werd behaald dan in het overeenkomstige kwartaal het jaar ervoor, werd in het laatste kwartaal bijna 5 procent minder omgezet. Met deze uitkomst bleef de jaaromzet ruim 0,5 procent achter bij de omzet over heel 2007. Het aantal verkochte producten was bijna 5 procent kleiner.

Afzet- en verbruiksprijs blijven stijgen

Producten van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie werden in december bijna 4 procent duurder. In het buitenland steeg de afzetprijs iets sterker dan in het binnenland. Producenten betaalden voor grond- en hulpstoffen ruim 1,5 procent meer ten opzichte van december 2007.

In 2008 steeg de afzetprijs iedere maand in dezelfde orde van grootte. Producten werden 4 procent duurder dan in 2007. Voor grondstoffen moest bijna 6 procent meer afgerekend worden.

Productie opnieuw kleiner

In december 2008 was de productie bijna 3,5 procent kleiner. Het is de derde achtereenvolgende maand dat de productie kleiner is dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Over heel 2008 was de productie van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie krap 0,5 procent groter. De hout-, bouwmaterialen- en overige industrie is met dit resultaat de enige branche binnen de industrie waarin de productie groeide ten opzichte van 2007.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het derde kwartaal van 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. In het eerste kwartaal groeide het volume nog met bijna 2 procent. Het tweede kwartaal groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie met bijna 1 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen